Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Uzayı ve zamanı bükmek tam olarak ne anlama gelir?

Asıl sorum uzay ve zamanı bükmek ne anlama gelir olsa da aslında uzay zaman ın normal zaman dan farkını bilmiyorum ve uzay zaman ne demektir ekstradan onu da soruyorum.
5,116 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Denizin ortasında bir teknenin içinde oturuyorsunuz. Rüzgar ve dalga yok. Doğudan batıya çoook hafif bir akıntı var, tekneniz saatte 100-200 metre gibi önemsiz bir hızda akıntı yönünde sürükleniyor, siz hareket ettiğinizi bile fark etmiyorsunuz. On-onbeş dakikada bir sahile bakıyorsunuz ve sahildeki belirli objelere kıyasla hareket ettiğinizi anlıyorsunuz. Bu durum, dünyanın güneş etrafındaki yolculuğuna benzer.

Gözlerinizi kapattınız, güneşlenmeye başladınız ve uyuyakaldınız. Aradan birkaç saat geçti. Ve sürüklendiğiniz yönde bir girdap var. (Olacak bir şey değil ama olduğunu varsayalım) Deniz dibinde devasa bir delik ve deniz suyu oradan yerkabuğunun içine akıyor. Siz bu girdaptan 1 km uzakta iken orayı fark etmezsiniz bile. Çünkü o uzaklıkta suyun oraya akış hızı ve debisi sizin fark edebileceğiniz bir etki yaratmaz. Sizi etkilemez. Ama siz oraya yaklaştıkça suyun akış hızı doğru orantılı biçimde giderek artar. 100 metre yakına geldiğinizde artık fark etmemeniz olanaksız olur. İşte o girdap bir karadelik. Suyun davranışı da uzayın bükülmesi. Su yüzeyini kıstas alıp olaya 2 boyutlu bakıyorsanız ve bu anlamanızı zorlaştırıyor ise teknede ve yüzeyde değil bir denizaltıda denizin altında olduğunuzu varsayın, aynı şey. Suyun hareketi, akış hızı, debisi oraya yaklaştıkça artar. Ve girdabın ağzına 3-5 metre yaklaştığınızda artık su öyle hızlı akar ve sizi öyle bir çeker ki oradan kaçmanız olanaksız olur. Bu da karadeliğin olay ufku.

Tüm Reklamları Kapat

Gelelim zaman meselesine... Siz girdaptan 1 km yani 1000 metre uzakta iken 100 metre/saat hızla hareket ediyordunuz. Girdaba yaklaştıkça hızınız artar ama uzaklıkla paralel olmaz bu. 100 metre yaklaştığınızda 200 metre/saat olursa 200 metre yaklaştığınızda 400 metre/saat olur (Rakamları fikir vermesi için söylüyorum. Matematiksel olarak isabetli olması gerekmiyor) Giderek artan bir hızla artar, artış hızı yükselen eğri sunar. Ve bu süreçte saatinizin saniyesinin de giderek yavaşladığını düşünün. Girdaba yaklaştıkça zamanın da yavaşladığını. Ve girdaba iyice yaklaştığınızda su çok daha hızlı akıyorken saatinizin de 1 km uzakta olduğunuzdan 10 kat daha yavaş ilerlediğini.

Şİmdi... Bu deniz uzay. O girdap büyük kütleli bir cisim, örneğin bir karadelik. Siz de bir gezegenin ya da bir uzay aracının içindeki insan ve gözlemcisiniz. İşte uzay/zaman demek, yine denizin üzerinde olmak ama girdaba yakın uzak konumla olma ile ilgili olarak farklı akıntıdaki (bükülme) bir bölgede olma ve bulunduğunuz bölgenin girdaba yakınlığı ile ilgili olarak zamanın da farklı akması demek. Yine aynı denizdesiniz. Ama bulunduğunuz yere göre farklı hareket ediyorsunuz ve buna bağlı olarak zaman da farklı akıyor.

Buna göre uzayda sayısız büyük kütleli cisim var. Dünyamız da böyle bir cisim, diğer gezegenler de, güneş de, başka yıldızlar da, karadelikler de. İşte buna göre uzayda bulunan herhangi bir nokta bulunduğu konuma ve bu büyük kütleli cisimlere yakınlığına göre farklı bükülme alanlarının içindedir ve o noktadaki zaman başka bölgelere göre farklı hızda akar. İşte bu, uzaydaki noktalar ve bölgeler arası farklılıklar da "uzay/zaman" alanları ve farklılıkları olarak isimlendirilir.

1,504 görüntülenme

Kaynaklar

  1. wikipedia. Uzay Zaman. (2 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 2 Kasım 2020. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close