Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Enis Çam
Enis Çam
24K UP
Üye
1

Neden bir şişe suyu çalkaladığımızda oluşan kabarcıklar bir şişe yağ çalkalandığındaki gibi oluşmuyor?

su yüzeyinde dipten yukarıya doğru yükselen yoğun kabarcık yapısı varken yağda neden çok az veyahut hiç olmuyor. İki şişedeki sıvı hacimleri eşit olduğunu düşünelim.
1,207 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yusra Aslan
Yusra Aslan
81K UP
Üniversite Öğrencisi

Kabarcıklar su içerisinde bulunan gazdan oluşur. Nitrojen ve oksijen gibi gazlar suyun içinde eriyebilir. Kabarcıkların oluşumu da bu gazların çözünürlüklerinin azalmasıyla oluşur. Daha soğuk su ve daha yüksek basınç daha fazla gazın erimesine yol açar. Bunun tam tersi, daha ılık su ve daha alçak basınç daha az gazın birikmesine neden olur. Fakat yağda bunu daha az görüyoruz. Bu durum biraz daha bahsi geçen su ve yağın yoğunluğu ile de alakalıdır.

Kaynaklar

  1. Editör. Bardaktaki Su Kabarcıkları Neden Oluşur?. (29 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 29 Ekim 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Kadir Mısırpüskülü
Makine Mühendisi

Akışkanlar mekaniği konusu olan akış profilleri iki çeşittir. Laminer ve türbülanslı akış. Akışkan, belirli bir hıza kadar laminer bir hızdan sonra ise türbülanslı akışa geçer. Laminer akış, düzenli tek sıra halinde giden sıvı tanecikleri gibi düşünebilirsiniz ama siz daha fazla çalkaladğınızda hızı artan akışkan türbülans haline geçecektir. Kabarcıklar ise türbülans bölgesinde gözlenir. Her sıvının türbülansa geçtiği nokta farklıdır. her sıvının moody's diyagramınlarından bu noktalar tespit edilebilir.Bu geçiş noktası ve sıvının toparlanma süresi ise (daha çok) viskozite denilen "sıvının akışkanlık kabiliyeti" ve (daha az) viskozitenin oluşturduğu sıvı ile yüzey arasındaki film tabakasının da etkisi olacaktır. Yani sorumuzun cevabı viskoziteye bağlı olarak sıvının laminer bölgeye tekrar geri dönme süresinin(kabiliyetinin) farklı olması olacaktır.(Homojen olan her sıvı için bu kurallar aynı olacaktır. Heterojen karısımlarda durum farklıdır.) Şu şekilde de örnekleyebiliriz, kalorifer sisteminizin arada gelen küçük tıkırtılar olabilir özellikle ilk çalıştırdığınızda işte bu türbülanstan ötürü oluşan hava kabarcıklarından ötürüdür. Bu kabarcık olayı hidrolik sistemlerde tehlike yaratacagından (ve başka bir çok sebepten) su yerine uygun moody's diyagramı çıkarılmış yağ kullanılır. Ayrıntılı bilgi için "kavitasyon", "Laminer ve Türbülanslı Akış" ve "Viskozite" kavramlarını kullanabilirsiniz.

194 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Bilinmiyor.. Laminer Ve Türbülanslı Akış. (29 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 29 Ekim 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. Bilinmiyor.. Moody's Diyagramı. (29 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 29 Ekim 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  3. Wikipedia. Kavitasyon. (29 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 29 Ekim 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close