Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Bir dinin doğru olduğunu ne gösterir?

Bir dinin doğru olduunu ne gösterir ? Mesela o dinde bugünün bilime ile uyumlu bir sey yazması o dini kanıtlar mi? Kanitlamazsa neden ? Veya o din bakın bu ayetler benim kanitimdir. Bu ayetlerde şöyle şöyle bilimsel yazılar vardır. Gelecekte bilim sayesinde kanitlanacaktir. Dese o dinin doğru olduğu kesin olarak kanitlanir mi?
2,310 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Genç Mühendis
Genç Mühendis
257K UP
Düşünür

merhabalar Sana Ne

hayır elbette kanıtlamaz. öncelikle şu konuda anlaşalım: dinler bilimsel bir hipotez vesayre üretmezler. dinler der ki olağan üstü varlıklar vardır, bunlar tanrıdır, peridir, cindir şeytandır falan bunlara sen hiçbir şekilde iletişime geçemezsin ama bu din doğru ve buna inanmalısın der. döneme göre üst seviye bilimle açıklanabilecek bir bilgiyi söylemiş olması onu doğru yapmaz çünkü, bilimde gözlemle deneyle somut kanıtı olmayan her şey hipotezden ileri gidemez. yani bir kitapta yazan şeyler doğru bile olsa bunu güzel bir tahminden ileriye götürmez. güzel bir tahminde bulunan bir kişi olağan üstü varlıkları kanıtlamaz.

Tüm Reklamları Kapat

bir dinin doğru olup olmayadığına karar vermek subjektif bir sorundur, öznel cevapları vardır. herkesin kriterleri farklıdır yani. kendi adıma konuşacağım: olağan üstü iddaalar olağan üstü kanıtlar gerektirir. olağan üstü şeyler yapılmadığı sürece olağan üstü şeyler kanıtlanamaz. mesela biri gelsin cin çıkartsın, büyü falan yapsın ki müslümanlıkta boyle seyler vardır, etkisini gördüğüm an inanırım onun dışında boş iddalar, iyi tahminler hiçbir olağanüstü varlığı kanıtlamaz.

şunu da eklemek istiyorum daha olağanüstü kanıtları geçtim, bilimsel olarak çok tutarlı bir tahmin bile hiçbir dinde daha rastlamadım. yani derine inip araştırdığımda sahte mucize üretme çabaları gördüm sadece. ki bu emin olun kendi dinini yüceltmektense kendi dinini düşürmektedir, kendi inançdaşlarına hakaret etmektir.

176 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yusra Aslan
Yusra Aslan
81K UP
Üniversite Öğrencisi

Elbette hayır. Bir dinin doğruluğunu ya da bir tanrının varlığını gözlemlenebilir gerçeklerle deneylerle kanıtlayabiliriz. Ayetlerde üstü kapalı olarak yapılan basit tahminler gelecekte keşfedildiğinde bu o ayetlerin doğru olduğuna kanıt olmaz. Çünkü zaten üstü kapalı bir anlatım hakimdir ve deneye gözleme dayalı bir gerçeklik sunulmaz.

Örnek vermek gerekirse ;

Tüm Reklamları Kapat

"And olsun biz insanı kuru bir çamurdan suretlenmîş balçıktan yarattık." (Hicr, 15/26).

"O insanı (Ademi) bardak gibi (çınlayan) kupkuru bir balçıktan yarattı." (Rahman, 55/14)

Tüm Reklamları Kapat

"O, sîzi çamurdan yaratan sonra ölüm zamanını takdir edendir."

"... İblis dedi: Ben bir çamur olarak yarattığın kişiye secde eder miyim?" (İsra, 17/61; A'raf, 7/12; Sâd,38/76)

Bu ayetlerde görüldüğü gibi insanlığın, ademin çamurdan geldiğine işaret edilmektedir. Bugün biliyoruz ki bu bilgi tamamiyle yanlıştır. Fakat bunun tefsiri şu şekilde yapılır:

''Gerçekten sadece insanın değil tüm canlıların yapısını teşkil eden esas maddenin topraktaki elementler ve sudan ibaret olduğu özellikle insan organizmasının % 30'nun inorganik ve organik (katı) madde, % 70'nin sudan ibaret olduğu bilinmektedir. Bu terkip göz önüne alınırsa, insan organizması suyu galip bir yapı gösteriyor. Hayatı su veriyor. Keza bitkiler, hayvanlar ve her şey topraktan geliyor, tekrar ona dönüyor ve toprak oluyor.''

Yani yazılanlar bilime daha uygun ya da yakın şekilde anlatılmaya çalışılır. ''Çamur'' diyerek üstü kapalı yazılan ayetler bu şekilde açıklanarak doğrulanmaya çalışılır.

Yani anlayacağımız üzere her yanlışın içerisinde doğru bulunabilir fakat bu yanlışın doğru olduğunu göstermez.

Doğru varsayabileceğimiz (birtakım kesimlerce) bu ve bunun gibi ayetler haricinde tamamen bağımsız ayetler de bulunabilmektedir.

Gelin başka bir gerçeğe daha bakalım. Adem ile Havva'nın ilk insanlar olduğuna ve bütün insanlığın bundan geldiği inancı söz konusudur. Hatta bazı kaynaklarda Adem'in önce yaratıldığı ve Havva'nın Adem'in bel kemiğinden yaratıldığı söylenmektedir. Bu bilgi gerçek anlamıyla ele alındığında doğruluk payı yoktur. Kaynaklara bırakacağım linkten insanlığın neden iki insan soyundan gelemeyeceğine dair bilgileri öğrenebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Bir de tamamen yanlış ayetler vardır ve bunlar ilahi bir kaynaktan gelmeyeceğine işarettir. Gelin şuna bakalım:

Yeryüzünde dolaşmıyorlar mı ki olanları akledecek kalbleri, işitecek kulakları olsun. Gerçek şudur ki, gözler kör olmaz, fakat asıl göğüslerin içindeki kalpler kör olur.(Hac 46)

Elbette kalp geçmişten günümüze hislerle bağdaştırdığımız bir organdır. Kalplerin mühürlü olması, kalplerin kararması gibi ifadeler mecaz adı altında kabul edilir ve sık sık da kullanılır, burada herhangi bir sorun yoktur fakat bu ayete bakıldığında açıkça görülmektedir ki kalbe düşünme atfı yüklenmiştir. Peşinden de bunu doğrulayacak ''işitecek kulakları'' ifadesi geçmiştir. Açıkça görülmektedir ki burda bir mecaz değil burda bir yanlış vardır ama inanmak isteyenler bir yolunu bulup inanmaya her zaman devam edecektir.

Umarım açıklayıcı olabilmişimdir.

504 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Çağrı Mert Bakırcı. Bilim İnsanları "Adem Ve Havva" Ile "Nuh Tufanı" Anlatılarını Akademik Bir Çalışmayla Doğruladılar Mı?. (21 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 21 Ekim 2020. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Metodolojik naturalizimle (bilim felsefesi) teolojinin alanındaki sorulara cevap vermek şimdilik mümkün gibi gözükmüyor. Günümüzde hararetle devam eden bilim ve din tartışmasında felsefecilerin büyük oranda vardığı ortak nokta "insan deneyimi". Bilim ve din insan deneyiminin farklı taraflarına hitab ediyor.

Örneğin bir rahibin meditasyonla kendini iyileştirebilmesini hormonlar, nöyral aktivite gibi yöntemlerle ortaya koymaya çalışsanız da dinsel düşünce, motivasyon ve duyguların etkisini ölçme gibi bir parametreniz yok.

Tüm Reklamları Kapat

Buradaki sorun varlığın ontolojik ve epistemolojik niteliği ile ilgili. Epistemolojik yani bilgiye dayalı doğruluk benim varlığa ilişkin düşünceleri zihnime atmam ve varlıkla uyumlu bir yargıya varmam, benim kafamdaki yargı ve özelliğin gerçekle uyumlu olması durumu. Varlığın benim zihnime ihtiyaç duymadan vor olabilmesi ise ontolojik niteliği. Epistemoloji ve ontoloji arasındaki felsefi çatışma ise daha da eski ve çetrefilli bir mesele.

174 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close