Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
5

Laplace'in şeytanı ve Toplu bilinçaltı nedir?

3,545 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Tuğba Özgün
Öğrenci

Pierre-Simon (Marquis de) Laplace 1749’de doğmuş ve 1827’de vefat etmiş bir Fransız matematikçi ve gökbilimcidir. Onu farklı kılan astronomi’nin olasılıkla açıklanabileceğini düşünmesi olmuştu. Diğer bilim adamları gezegenlerin yerlerini saptamak için çalışmış ama sonunda bunun imkansız olduğunu savunmuşlardır. Laplace ise çan eğrisi grafiğiyle (adını kendisi vermiştir) gezegenlerin olası yerlerini saptamıştır.Olası dememin sebebi hiçbirşeyin olma olasılığı %100 olmamaması ya da insan iradesinde hesaplanamamıştır.Bu nedenle olasılığı en fazla olan mümkün kabul edilmiştir.

Laplace’in Şeytanı şans’ın varlığını reddeder. Ona göre “evrendeki tüm doğa olayları ve o anki varlıkların konumunu bilen ve bunun hesabını yapabilen biri için gelecek aynen geçmiş gibi gözünün önündedir.”

Yani basitleştirmek gerekirse, bir bozuk parayı attığımızda yazı veya tura gelme olasılığı %50 dir. Yani 1 kez havaya attığımız bozuk paranın yazı veya tura gelme olasılığı eşittir. İlk seferde tura geldiğini varsayalım. İkinci attığımızda ilk seferde tura geldiğine göre yazı gelmelidir ama eğer kısa bir hesap yaparsak parayı 2. attığımızda;

Tüm Reklamları Kapat

Yazı gelmeme olasılığı—>TT (1)

Tura gelmeme olasılığı—>YY(1),

En az bir Yazı gelme olasılığı—>YT,TY(2)

Başka olasıklarda çıkar. İşte Laplace’in Şeytanı burdaki %50 şansın gerçek olmadığını savunup parayı atarken o anki madde konumları ve de bunun gibi şeylerin hesaplanması durumunda(rüzgar hızı,atış açısı,atış şiddeti) neyin gelebileceğini insanın bilebileceğini anlatıyor. Ama bunu işleyecek bir zeka gücü bulmak çok zordur işte burada toplu bilinçaltına geçiyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Toplu bilinçaltı Carl Jung isimli alman bir psikolog’un teorisidir.

Bilinç dediğimiz şey bir aracıdır. Çoğu insan günde 8 saat uyur, yani hayatımızın üçte birini bilinçsiz olarak geçiririz. Jung bilincin en azından bir kısmının bilinçaltı tarafından yönetildiğine ve etkilendiğine inanıyordu.

Jung bilinçaltını üçe ayırdı. İlk olarak uzun dönemli hafıza vardır. İstediğin zaman hatırlayabileceğin hatıralar. Örneğin, ilkokuldaki öğretmeninin adı gibi.

İkincisi, istendiğinde hatırlanmayan kişisel hatıralardır. Bunlar bir zamanlar bildiğin ve artık hatırlayamadığın yada bastırdığın bir çocukluk travmasıdır. Bu hayıralar da bir şekilde zamanda belli bir şekilde bilincindeydi ama bir nedenden dolayı artık o kadar derine gömülmüşlerki bunları hatırlayamazsın.

Üçüncüsü ise toplu bilinçaltı. Buradaki bilgiler asla bilinçli olamaz çünkü hiçbir zaman bilincinde var olmamışlar. Aslında özünde, toplu bilinçaltında kaynağı belli olmayan bilgiler vardır. Örneğin, yeni doğan bir bebek annesinin göğsünü nasıl emeceğini bilir, yada aç olduğunda ağlamayı. Doğadaki tüm canlıların karmaşık fiziksel becerileri, kendileri ve dünya hakkında bilgileri vardır, ama bunun kaynağının ne olduğu belli değildir.

Biyologlara göre bu bilgiler DNA'mızda kayıtlıdır. Ama şu ana kadar hiçbir biyolog bu bilgilerin nereden geldiği sorusuna yanıt bulabilmiş değil.

1,123 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak 1. (12 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 12 Ekim 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Kaynak 2. (12 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 12 Ekim 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Video. (12 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 12 Ekim 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close