Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Denizlerin karışması konusu?

Müslüman arkadaşlarım, kuranda yazdığından dolayı suların karışmadığını ve bilimin, yanlışlanabilir olduğu için bana inanmıyorlar.Modern bilimin kabul ettiği bir tez veya makale var mıdır.Bu gerçeği onlara nasıl kabul ettirebilirim?
912 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Denizlerin birbirine karıştığı bizzat gözlemlenmiş bir olay. Karışmıyor denilenlerde bile. Dolayısı ile bunda pek karşıtlık yapılabilecek bir olay yok aslında. Yanlışlanabilirlik ilkesi var evet. "Ama yanlışlanabilir, o yüzden kabul edemem." argümanı sadece bir bahane, bir kaçma yöntemi.

"Kütleçekimi gibi bir yasanın bile yanlışlama yöntemi var, o zaman onu da mı kabul etmeyeceksin?" gibi sorularla yaklaşabilirsiniz. Ardından: "Denizlerin karıştığı bizzat gözlemlenmiş bir gerçektir. Karışmıyor denilenlerde bile. Eğer karışmadığını iddia ediyorsan bu olağanüstü bir iddiadır ve olağanüstü kanıt gerektirir. Bizzat karıştığı gözlemlenen bu gözlemi sen yanlışlamalısın. Yoksa sadece inancın yüzünden bu bilimsel gerçekten kaçıyorsan 'inancının bilimsel gerçekle çeliştiğini ama bundan kaçtığını' söylemiş olursun. Hem bilimde böyle bir kaçma olamaz, hem de bunu yaparsan kendi inancına da hakaret etmiş olursun, şimdi biraz cesur davran ve bu bilimsel gerçekten kaçma." diyebilirsiniz. Ayrıca şu üç durumu da hatırlatabilirsiniz. Ben bunu evrimi inancı yüzünden reddedenlere de yazıyorum.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer bir bilimsel gözlem/gerçek ve bir inanç varsa yapılabilecek üç durum vardır:

1-) İnancınızı bilime göre tekrar yorumlarsınız.

Tüm Reklamları Kapat

2-) İnancınızın bilimsel gerçeklerle uyuşmadığını düşünür, inancınızı değiştirirsiniz.

3-) Bilimsel gerçeğin inancınıza uymadığını düşünür ama inancınızı değiştirecek cesaretiniz olmadığı için bilimsel gerçeği reddedersiniz.

Bazıları cesur davranıyor, 1 veya 2. yöntemi seçiyor. Bazıları ise bilimsel gerçeklerden kaçıp "Ama bu bilimsel gerçeği kabul edemem, inancıma aykırı bana ne ya, yanacaksınız, sizi gidi yalancılar hepsi benim inancımı değiştirmek için oyun!" diyerek bilimsel gerçeklerden kaçıyor.

Zamanında inancı yüzünden dünyanın şeklinin yuvarlak olduğunu söyleyene de aynen böyle yapmışlardı. (Herhangi bir din belirtmiyorum, olmuş olaylar bunlar.) bunun İnancını değiştirmek için değişmek için oyun olduğunu, dünya yuvarlak diyenin Tanrı'ya karşı geldiğini, yanacağını söylemişlerdi, bilimsel gerçeklerden kaçtılar, korktular, siz böyle yapmayın, yeter.

295 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (9 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 9 Ekim 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Kerem Gun
Kerem Gun
1,717 UP
Çobanlık(Felsefenin ve bilimin kurucu mesleği)

İlkin şunu söyliyeyim bilimin deneysel olanina guveniriz. Mesela ucaklara, gemilere, trene guvenerek bineriz. Ama bilim bu kadarla kalmaz daha ileri konulari da calisir. Mesela Newtona göre yerçemi vardir(lise seviyesi bilim), ama Einsteine gore yercekimi yok uzay zaman egrileri vardir(Doktora seviyesi bilim). Mesela enerji yoktan var olmaz(lise seviyesi bilim), isin asli enerji pekala da cok da guzel yoktan var oluyor, buna kuantum dalgalanmasi denir(Doktora seviyesi bilim). Artik enerji yoktan var olamaz tanri yoktur gibi cumlelere bu cevabi verebilirsiniz. Yani bilim kesinliksizlikten beslendigi icin bilimi kendi inanclarimiza uygun hale getirmek istersek bilim bu sekle girebilecek esnekliktedir ve bu duruma kendimizi sokmak hiç hoş olmayan bir durumdur. (Bu paragraf size itafen degil bu cevabi okuyacak diger dostlarimiza, sizin bilime sarilip dogruyu aramaniz cok cok hosuma gitti:) )

Gelelim sizin sorunuza. Arapçada büyük su kütlelerine deniz denir. Mesela Musa alayhisselamin denizleri yarilma olayi Nil nehri de olabilir. Gollere, denizlere tatli tuzlu farketmez su birikintisi eger buyukse bunun adi arapcada denizdir.

Tüm Reklamları Kapat

Senin sorunun cevabi basit bir ilkokul bilgisidir. Ozkutleleri farkli maddeler her zaman karismaz. Ben olaya ozkutle olarak baktim belki daha molekuler boyutta baska aciklamalar da yapilabilir.

Bogazda iki yonlu akintinin olmasi: Alt ve üst akinti yani iki denizden biri alttan biri ustten geciyor. Ingilizce seviyenizi bilmedigim icin ders kaynagi gonderiyorum. Dilerim isinizi gorur. Ha bir de Cebeli Tarikta denizlerin karistigina dagir bir yazi okudum iyi de neden o zaman akdenizin tuz orani ile Atlas okyanusunun tuz orani esitlenemiyor. Ya da neden Hala karadenizin tuz orani Marmaranin yarisi kadar, karadenizi nehirler besliyorsa marmarayi da koca Ege denizi destekliyor demek ki hersey homojen karisamiyor. Sonradan yavas yavas karisyor olabilir ama bu karisimlarin olmamasi deniz canlilarinin cesitliligini de artiriyor. Mesela tatki su baligi var deniz baligi var bir de nehrin denize dokuldugu yerde tatli su baliklari var. Tatli su nehre hemen karisamiyor, eline kasik alir karistirirsan tabiki karisir. Yani ruzgar zamanla biraz olsun karistirir.

157 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (9 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 9 Ekim 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close