Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mehmet As
Mehmet As
3,162 UP
Üye
1

Atlar ve zebrala neden elenmediler ?

Canlılar evrimsel süreçte elenmemek için kendilerini savunma organı geliştirdi örneğin koçun boynuzları ,pangolinin pulları,insanın beyni gibi. Ama atların ve zebraların tek savunması çifteleri ve avcılar tarafından kolayca av oluyorlar.neden boynuz organı evrimleştirmediler?Elenmeleri gerekmezmi?
214 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İhsan Doğu
İhsan Doğu
42K UP
Öğrenci

  Bütün canlılar; çevre koşulları değişmedikçe bulundukları ortama, hayatta kalıp üreyebilme şansına sahip olacak kadar iyi bir uyum sağlamışlardır.

  Pangolinler, kaplumbağalar, kirpiler ve oklu kirpiler gibi korumalı dış yüzeye sahip hayvanlar kendilerini, kendilerinin yiyecek olduğunu düşünen canlılara karşı genellikle fazla enerji harcamadan savunurlar.

  Koç, geyik, gergedan, ceylan gibi canlılar boynuzlarını genellikle tür içi rekabette üstünlük sağlama yarışında yani cinsel seçilim ile kazanmışlardır. Bu hayvanlarda yırtıcı hayvanlara karşı kendilerini “silahlarıyla” ya da çoğunlukla kaçarak savunurlar. (Gergedanlar içim durum biraz farklı, gergedanların boyutu ve iri boynuzları sebebiyle yırtıcılar saldırmayı tercih etmez.)

Tüm Reklamları Kapat

  Atlara ve zebralara baktığımız zaman ikisi de herkesçe bilinen türler olduğu için, daha önemlisi dış görünüşüne yüzeysel olarak gördüğümüzde tam olarak yaygın görünen bir adaptasyona sahip olmadıkları için doğaya uyumsuz olan canlılar olduğu düşünüyor olabilirsiniz. Ama tabii ki atların ve zebraların da 52 milyon yıllık evrimlerinin sonucunda edindikleri özellikleri var.

  Atlar ve zebralar 52 milyon yıl önce Kuzey Amerika’da yaşayan köpek boyutundaki Eohippus cinsinden köken almaktadır. Atların ve zebraların içinde bulunduğu Equus cinsi 4-7 milyon yıl önce evrimleşmiştir. Sonunda atlar, eşekler ve zebralar ortaya çıkmıştır.

Atların ve eşeklerin elenmemesini sağlayan bazı özellikleri  

Tüm Reklamları Kapat

  Atlar, avcılardan kaçarken hızlarına ve iyi gelişmiş denge sistemine güvenir ve güçlü savaş ya da kaç tepkisine sahiptirler.

  Zebraların dikey çizgileri hareketsizken otlara kamufle olmalarını sağlayabilir. Çizgiler hareket halindeyken avcıların kafasını karıştırabilir, özellikle hareket halinde olan sürüdeki zebraların çizgileri sallanan çizgi yığını olarak algılanır. Hareket halindeyken çizgiler vagon tekerleği etkisi ile ısıran böcekleri veya avcıları ileri mi geri mi gittiği konusunda şaşırtır. Polarize ışığa doğru uçan kan emen Tsetse sinekleri ve Tabanid at sinekleri polarize ışığa doğru uçar, siyah be beyaz desenler sinekleri çeken deseni bozar. Çizgiler zebranın soğumasını sağlayabilir. Hava beyaz çizgilerin üzerinde daha yavaş hareket ederken ışığı emen siyah çizgilerin üstünde daha hızlı hareket eder. Bu farklı hızdaki hareketler zebranın üzerinde soğumasını sağlayacak konveksiyon akımları oluşturur. Daha sıcak yerlerde yaşayan zebraların çizgi sayısı daha fazladır, konveksiyon akımıyla daha fazla soğumalarını sağlıyor olabilir.

  Açıklayamadığım, es geçtiğim ya da bilim insanlarının keşfedemediği adaptasyonlara sahip olabilirler, sonuç olarak yaşamakta olan istisnasız bütün canlılar çevrelerine uyum sağlamalıdırlar. Atların ve özellikle zebraların uyum sağlamasındaki özelliklerinden bahsetmeye çalıştım.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Canlıları &Quot;Daha Fazla Evrimleşmiş&Quot;, &Quot;Daha İlkel&Quot; Ya Da &Quot;En Az Evrimleşmiş&Quot; Olarak Sınıflandırmak Mümkün Müdür?. (5 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 5 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Horse. (5 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 5 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Zebra. (5 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 5 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Evolution Of The Horse. (5 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 5 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  5. Yazar Yok. Equus (Genus). (5 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 5 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close