Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Batuhan İyiis
Batuhan İyiis
2,799 UP
Üye
0

Dinlerdeki Kadın ve Erkek Fıtrat söyleminin biyolojik bir karşıtlığı var mı? Kaderimizi yazan gen anlayışı ne kadar doğru?

Örneğin İslam hukukunda sırf fıtratdan dolayı 1 erkeğin şahitliği 2 kadına eşittir. Eğilim var fakat kader yok ve de çevre bu eğilimleri değişmesine sebeb olur diyen davranışçı ve iradeyi çevre bağlayan insan doğası görüşü ne kadar doğru?
1,265 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Mehmet Akif Altınışık
İnsan

Kadının şahitliği meselesi fıtrattan dolayı değildir. Gerekçe unutma, şaşırma ve yanılmayla ilgili olup, getirilen hüküm, hakkın ve adaletin yerini bulması amacına yöneliktir. Yani biri unutursa ya da şaşırırsa yahut yanılırsa diğeri devreye girer. Peki, neden kadın iki şahit de erkek bir şahit? Allah'ın emri böyledir. Neden? Çünkü böyle istedi. İsteseydi erkeği iki şahit kadını bir şahit yapardı ama böyle yapmak istemedi. Yani burada kadına dair bir aşağılama söz konusu değil. Ayrıca her zaman iki kadın bir erkek şahit olmaz. Birkaç örnek:

Nikah, talak (boşanma), vekalet, miras, vasiyet gibi hususlarda, mehr-i mislin tespitinde, bir mülkü giderecek işte, mali konularda bir erkek ve iki kadın şahit ya da yalnızca iki erkek şahit olur.

Tüm Reklamları Kapat

Nikahta, Hanefi mezhebinde iki erkek veya bir erkekle iki kadın şahit şarttır. Şafii ve Hanbeli mezheplerinde şahitlerin hepsi erkek olur.

Bebeğin canlı doğup doğmadığı hususunda, kadının bakireliği tespit gibi hususlarda, kadının ayıpları hususunda bir kadın şahit olur.

Tüm Reklamları Kapat

Kadınların had ve kısaslarda şahitlikleri kabul olmaz. Zina için dört erkek şahit, kısas için ve diğer had cezaları için iki erkek şahit olur.

Mezhepleri, ictihadı hesaba katmayıp direkt ayet ve hadislere bakarsanız yanlış anlayabilirsiniz. Herkes yalnızca ayet ve hadislere baksa ortaya 7 milyar din çıkar. Kur'anın nazmı insan nazmı gibi değildir, Kur'an=Kelam-ı ilahi. Yani sıradan kitap gibi pat diye anlamanız mümkün değil. Hadisler de tek başına anlaşılmaz. Örneğin "Cennet, annelerin ayakları altındadır" hadisinde esas bildirilen şey anne ve babanın rızası olmadan Cennete giremeyeceğimizdir. Ki Allah isterse direkt Cennete sokabilir (eğer Müslümansak). Ayrıca anne ve baba dine karşı emir verse (örneğin namaz kılma diye baskı yapsa) bu sefer anne babaya itaat edilmez. Ancak sıradan şekilde düz olarak baktığımızda bu hükümleri anlamayabilir, yanlış yorum yapabiliriz.

Bahsettiğiniz şahitlik ayeti mealen şöyledir: "İki erkek şahit bulunmadığında, razı olduğunuz şahitlerden bir erkek ve -biri yanıldığında diğeri ona hatırlatsın diye- iki de kadın şahit bulunsun." -Bakara Suresi 282. ayetten kesit

"Mealen" demek, "tefsir âlimlerinin bildirdiklerine göre" demektir. Çünkü ayetlerin anlamlarını yalnız peygamber efendimiz anlamış ve ashabına bildirmiştir. Tefsir âlimleri, bu hadis-i şerifleri münafıkların ve mezhepsiz din adamlarının uydurdukları hadislerden ayırmışlardır. Bulamadıkları hadis-i şerifler için tefsir ilmine uyarak ayetlere kendileri anlam vermişlerdir. Arapça bilen ama tefsir ilminden haberi olmayan din cahillerinin anladıklarına Kur'an denilmez. Bu yüzden hadis-i şerifte "Kur’an-ı kerime kendi anladığına göre anlam veren kâfir olur" buyruldu.

155 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Dinimiz İslam Sitesi. (21 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 21 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Diyanet İşleri Başkanlığı Açıklaması. (21 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 21 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Eşeyli üreme getirdiği genetik çeşitlilik ve hayatta kalma oranını yükseltmek gibi artılarına rağmen çok güç bir evrimsel proses. Eşeyli üreme de canlılık gibi ilk denizlerde başlıyor. Hidra tipi hem eşeyli hem tomurcuklanmayla üreyen; koşullar eğer stabilse tomurcuklanarak ortam zorlaştıysa eşeyli olarak üreyen canlılardan midye gibi erişkinlerin kayalara veya deniz dibine yapışık yaşarken yumurta ve spermin suya salındığı ve tesadüfen birbirlerini bulduğu bir yönteme evriliyor. Bu aşamada dişi için de erkek için de fazla yük ve sorumluluk yok. Ama yumurta da sperm de çok küçük boyutta ve çok sayıda üretiliyor.

Ikinci adım; yumurtanın biraz büyüdüğü ve uzun süre dayanabilecek besin depolamaya başladığı bununla birlikte daha az sayıda üretildiği ve spermin de yumurtayı aramak için yüzmeye başladığı bunun için kuyruk geliştirdiği bir evre. Sperm hala küçük ve çok sayıda üretiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bundan sonraki aşama da çiftleşmenin garanti altına alınması; dişi ve erkek çiftleşmek için hareket edip birbirini bulması ve çiftleşmenin kapalı bir sistemde gerçekleşmesi, çiftleşme kesesi, vajina vs.. gibi. Burda dengeler değişmeye başlıyor. Dişinin yumurtaya yatırım yapması, embriyo ve bebeğin taşınması, beslenmesi gibi sorumluluk ve yük biniyor. Milyarlarca yıl spermin çok sayıda üretilmesi yönünde ilerleyen evrim yumurtanın korunduğu ve dişinin sorumluluğunun arttığı yeni sistemde geri evrilmiyor ve çok sayıda sperm üretilmeye devam ediyor.

Bu dengesizlik değişik durumlar yaratıyor. Cinsel davranışımızın biyolojik temeli, cinsel dimorfizm ve testis boyundan da okunabiliyor. Bu açıdan, tek eşli gibbonlar, çok eşli şempazeler ve harem kuran gorillerin ortalarındayız. Muhtemelen fırsat buldukça çok eşli davranış sergileriz, ama bunu kurallı ve aile birimine dayalı topluluklarda uç noktaya götürmek sürdürülebilir değildir; ki bahsi geçen kurallar, kalabalıklaşabilmemizin kilit taşı durumunda. Tahminen bu sayede -rahat dönemlerde ailelerin uysal erkekleri tercih etmesiyle- türümüzün evcilleşmesi hızlandı. Ancak bastırılan saldırganlık da zaman zaman grubun çıkarları açısından işlevsel olabildiğinden, saldırganlık, kural tanımazlık (ve çok eşlilik) hiçbir zaman kaybolmadı.

Sosyal tek eşlilik, bir dönem işbölümüne (çocuk bakımı, av, yiyecek yetiştirme, alet yapımı vb.) dayalı bağımlılık olarak ortaya çıktı (avcı-toplayıcılık, komünal toplum). Daha sonra kadının erkeğe ait olduğu dönem geldi (tarıma dayalı devletler, dinler, kölecilik). Çiftlerin birbiri üzerinde mülkiyet hakkı iddia etmesi ise oldukça yeni bir gelişme (kabaca kadınların da mülk edinme ve oy verme hakkı elde etmesiyle beraber). Bu, biraz da modern kent koşulları ve hukukun zorlamasıyla ilgili, çünkü kentlerde boşanma durumunda ailenin geleceği belirsizleşiyor. Kadın belki ailesinden biraz daha bağımsız eş seçebiliyor, ama boşanır veya terk edilirse, ailesinden destek alması da zorlaşıyor. İki tarafı özgürleştirmek için daha fazla sosyal kaynak seferber edilmesi gerektiğinden, özel mülkiyete dayalı ekonomilerde, iki tarafı birbirinin mülküne dönüştürmek daha pratik, ancak mutluluk getireceği tartışılır. Bu noktada artık "kültürel ve hukuki açıdan tek eşli" olduğumuz söylenebilir. Medeni hukuk ile Islam Hukuku ile ilgili farklılık/tutarsızlıklar ekonomik ve mülkiyet konusundaki günümüz değerlerinin farklılaşmasından kaynaklanıyor.

201 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Robert Wyman Yale University Course &Quot;Global Problems Of Population Growth&Quot;. (6 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 6 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ali Alcan
Ali Alcan
32K UP
Tıp Fakültesi Öğrencisi

Merhabalar. Canlıların ve cinsiyetlerinin ortaya çıkmasını evrimsel biyoloji ile açıklamamız mümkündür. Bahsettiğiniz durum modern insanın zaman içerisinde hayatını şekillendirmek üzerine kurduğu ahlaki, kültürel ve inançlara bağlı kurallarından biridir ve bunun diğer canlı türleri de dahil olmak üzere modern insan içerisinde de her durumda geçerli olmadığını görmek mümkündür. Örneğin anaerkil toplumlarda bahsettiğiniz durum şiddetle reddedilecektir. Cinsiyetin tayini X ve Y kromozomlarının varlığına bağlı olarak belirlenir ve genetik faktörler canlıların yaşam standartlarını çevresel faktörlerle birlikte belirler. Sizin bahsettiğiniz konu ise inanç sistemlerinin toplumsal yaşamı da etkisi altına alarak ortaya çıkmış hukuk kurallarından biridir. Aşağıda konuyla ilgili örneklere ulaşabileceğiniz bağlantılar paylaşacağım.

109 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Anaerkillik . (3 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 3 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Cinsiyetlerin Evrimi . (3 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 3 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close