Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Momentym Keylani
Momentym Keylani
2,468 UP
Üye
2

Yapay zeka nasıl öğrenir hale geldi? Bu makinelerin işleyişi neye benzer?

Daha doğrusu gerçekten bir insan gibi özgün nitelikte şeyler (öykü -şiir gibi) ortaya koyması nasıl başladı?
1,029 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ahmet B.
Ahmet B.
2,167 UP
Ahmet A.

Ek olarak, pek çok yapay zeka algoritması insanlar veya diğer canlılardaki 'zeki' özellikleri taklit eder. Örneğin Yapay Sinir Ağları'yla insan beyninde gerçekleşen bilgi üretme sürecini bilgisayarlar üzerinde simüle edebiliyoruz. Aslında bu açıdan değerlendirirsek, bilgisayarların da teknik olarak insanlar gibi düşündüğünü(!) söyleyebiliriz. Fakat yukarıda da belirtildiği gibi yapay zekanın bir eser ortaya çıkarabilmesi; onu geliştiren uzmanın, yapay zekanın öğrenme ve uygulama süreçlerini istenilen amaçlara hizmet edecek şekilde tasarlamasıyla mümkün olur. Yani bir insan müdahalesi dolaylı olarak da olsa var. Eskilerin 'makine işler el övünür' sözüne nazaran 'El işler makine övünür' durumu ortaya çıkıyor burada da. :)

208 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mert Omay
Mert Omay

Yapay zekalar algoritmalarla çalışır. Öğrenmesi kabaca ilgili içerikle ilgili yaptığı taramalar, istatistiksel değerlendirmeler, kategorizasyon ve kodlamalar sonucu olur. Örneğin Google Asistan sizin eğlence anlayışınızı öğrenebilir. Bunu sıklıkla gittiğiniz mekanları, Google hesabınız açıkken yaptığınız aramaları kullanarak yapabilir. Size bu verileri kullanarak oyunlar, mekanlar önerebilir. Başka bir örnek, "kedi" objesini öğrenmek için yapay zeka internet üzerinden kedi görselleri taraması yapabilir ve kediyi tanır hale gelir. Sistem kabaca bu şekildedir. İkinci soruya gelirsek yapay zeka insanlar gibi özgün içerikler ortaya koymaz. Yapay zeka tarafından bestelenen müzikler, yazılan senaryolar, şiirler olsa da bunlar da çeşitli algoritmaların sonucudur. Bir yapay zeka YouTube üzerinde "heavy metal" kategorisindeki binlerce şarkıyı analiz ederek hiçbirine benzemeyen bir "heavy metal" parçası ortaya çıkarabilir ama bu süreç tamamen mekaniktir, yaratıcı bir süreç değildir. Günümüzde hala en gelişmiş yapay zekanın öğrenme gücünün 2-3 yaşındaki bir bebeğinkine eşdeğer olduğuyla ilgili bilimsel veriler var internette. Yani o kadar da gözümüzde büyüttüğümüz kadar değil bu yapay zeka denilen şey.

268 görüntülenme
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close