Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
9

Kapalı havzalı göllerde yaşayan balıklar o göllere nasıl gelmiştir?

Kapalı havzalı göllerin içinde yaşayan balıklar bu göllere insan vasıtasıyla mı getirilmiştir yoksa atmosferik olaylar ile mi gelmiştir veya başka bir şekilde mi?
7,401 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Göçmen kuşların bilinçli veya bilinçsiz yedikleri balık yumurtalarını (bazen balıkla beraber) sindirim sistemlerinde taşıdıkları ve göç yolları üzerindeki bazen kapalı da olan su havzalarında dışkılamak suretiyle bıraktıkları teorisi bir çalışma ile de desteklenmiş. Ördekler üzerinde yapılan çalışmada ördekler balık yumurtslarıyla beslenmiş ve daha sonra dışkıları yeterli sıcaklıkta inkübe edildiğinde yumurtalardan balıkların çıktığı görülmüş.

2,040 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Göç Eden Kuşların Dışkısında Bulunan Balık Yumurtası. (12 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 12 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ege Günsür
Öğrenci

Bu soruyu 2 faklı yönden ele alırsam.Şöyle cevaplayabilirim:

1)Havzası açık olup sonradan kapanan göl:

Tüm Reklamları Kapat

-Zaten zamanında bağlantısı olan akarsu veya deniz gibi yerlerden suyun sıcak veya tuzluluk oranı gibi değişkenlere bağlı olmakla beraber balıkların göle olan transferi buradan rol oynar.Yer altındaki sızıntılarla ve akışlarla oluşan bir göç de söz konusu olabilir.

2)Oluşumundan bugüne hep havzası kapalı olan göl(çok küçük bir olasılık olsa da):

Tüm Reklamları Kapat

Su,bir canlının varoluşsal gerekliliklerden biridir demek pek de yanlış olmaz.Kurbağalar başta olmak üzere bazı canlıların oluşması için bir su birikintisi yeterlidir.Söz konusu bu gölün bir ekosisteme bağlı olduğu düşünülürse,o ekosistemdeki bazı canlıların bu su birikintisi(göl) ile etkileşimi epey fazla olacaktır(Su içme gibi temek ihtiyaçlar vs.).Bu su birikintisinde birçok plankton benzeri tek veya çok hücreli organizmalar çok rahat bir şekilde oluşur.Bu ekolojik çeşitliliğin de bir sonucu olarak oluşan rekabet sonucunda balık türüne ait evrimsel temeller sağlanmış olacaktır diye tahmin ediyorum.Balığın evrimsel tarihine %100 hakim değilim ama bu jeolojik oluşumun evrimsel oluşumlara olan etkisini bildiğim kadarıyla anlatmaya çalıştım.Eğer balığın evrimine dair doğru bir araştırma yaparsanız bu yazdığım yoruma daha net bir bakış sağlayabiliriz.

Teşekkürler,İyi günler...

1,840 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kapalı Havza. (12 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 12 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Balığın Evrimi. (12 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 12 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close