Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ecem @Cadıbozmasıı
Üye
1

Thomas Malthus tarafından ortaya atılan felsefi düşünceler Darwin'in Evrim fikrini nasıl etkiledi?

Türkiyenin en büyük popüler bilim platformunda .Darwini en çok etkileyen kişilerden birisi olan Malthusun Darwine yaptığı katkı ile ilgili hiç bir içerik yok. Sadece , fikrinin kısaca tanıtıldığı kısa bir yazı var , bu içeriği buraya kazandırmak isteyen birisi kısa bir yazı yazabilir mi , bana cevaben. Darwin ve Malthus ilişkisi önemli bir konu bence.
533 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mustafa Dumankaya
üye

Yıl 1838'di. İngiltere'de Sanayi Devrimi sürüyordu, ancak işçileri değil, yalnızca üretim sahiplerini zengin etmişti. Gittikçe kalabalıklaşan şehirlerde sıradan insanlar günlük varoluşları için mücadele ediyorlardı. Yoksullardan bazıları isyan etti. Yoksul Yasalar saldırı altındaydı: Eleştirmenler, ihtiyaç sahiplerinin refahının yalnızca bağımlılıklarını artıracağını ve daha da aç ağızların beslenmesini teşvik edeceğini söyledi. Darwin, Beagle yolculuğundan dönüp yeni türlerin kökenini harekete geçiren güçleri anlamaya çalışırken bir papaz ve sosyal ekonomist olan Thomas Malthus'un çalışmalarını okuduğu bu önemli yıldı .

Malthus, dönemin ütopik düşünürlerinin aksine, insanlar sahip oldukları çocuk sayısında kısıtlama uygulamazlarsa, artan nüfus artışı karşısında kaçınılmaz yiyecek kıtlığının insanlığı bitmek bilmeyen bir varoluş mücadelesine mahkum edeceğine inanıyordu. Bu acımasız savaşın dışında, kıtlık, hastalık ve savaş nüfus artışını tavan yaptığından bazıları hayatta kalacak ve birçoğu kurtulamayacaktı.

Tüm Reklamları Kapat

Bu fikirler, Darwin'in kısıtlamanın bilinmediği vahşi doğada hayatta kalma mücadeleleri hakkındaki düşüncesini harekete geçirdi. Darwin, Malthus'u okumadan önce, canlıların popülasyonları istikrarlı tutmaya yetecek kadar birey ürettiğini düşünmüştü. Ama şimdi, insan toplumunda olduğu gibi, popülasyonların imkânlarının ötesinde büyüdüğünü, hayatta kalanları ve kaybedenleri var olma çabası içinde bıraktığını fark etti.

Darwin, vahşi popülasyonlarda gözlemlediği varyasyonun, belirli koşullar altında gelişmek ve çoğalmak için biraz daha donanımlı bazı bireyler üreteceğini hemen gördü. Bu bireyler, akranlarından daha fazla yavru bırakma eğiliminde olacak ve birçok nesil boyunca, özellikleri nüfusa egemen olacaktı. Daha sonra "Bunun sonucu yeni türlerin oluşumu olacaktır " diye yazdı. "İşte o halde, sonunda üzerinde çalışacağım bir teori bulmuştum."

Bu teori, elbette, doğal seçilimden başkası değildi., evrimin itici gücü. Bilim adamları Malthus'un Darwin'in düşüncesinde ne kadar etkili olduğunu tartışmış olsalar da, toplumdaki mücadeleye bakışının Darwin'in vahşi doğadaki mücadelenin önemini anlamasını sağladığına şüphe yok

130 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim. (7 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 7 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close