Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

İnsanın gebelik süresi bebek gelişimi için yeterli mi ?

Sapiens kitabında insan yavrusunun bakıma muhtaç olmasının sebebini gebelik süresinin azalmasına bağlıyordu ama insan çoğu hayvana göre gebelik süresi daha uzun mesela en yakın kuzenlerimiz şempanzelerin doğum süresi 240 gün gorillerin 257 gün insanın ise 270 gün insanın diğer hayvanlara oranla daha fazla bakıma muhtaç olmasının nedeni ne
226 görüntülenme
İnsanın gebelik süresi bebek gelişimi için yeterli mi ?
İnsanın gebelik süresi bebek gelişimi için yeterli mi ?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Insanlarda doğum aşağı yukarı bebeğin akciğerlerinin gelişiminin tamamlanması ile başlıyor. Akciğerin gelişimini tamamlandığında doğumu tetikleyici sürfektanlar salgıladığı linkteki makalede gösterilmiş.

Premature olmayan bir doğumda akciğer gelişimini tamamlamış ve Dünya'ya gelen bebek kendi solunumunu yapabilecek vaziyette.

Tüm Reklamları Kapat

Antropologların bahsettiği yenidiğanlardaki acziyet hemen hemen her türde var. En barizi de kuşlar, yumurtadan çıkan kuş da bakıma muhtaç. Kompartımanlı mideliler, zürafa, at, fil gibi hayvanlar dışında doğduktan kısa bir süre sonra ayağa kalkabilen yavru yok aslında. Yani çoğunlukla yenidoğanlar bakıma muhtaç, insana özel bir durum değil.

Primatlarda bebek ilk 2 yıl anne tarafından taşınıp emziriliyor. Bebek maymunun sürekli annesine asılı dolaştığını izlemek mümkün. Insanda da kasların, kas ve beyin koordinasyonunun tamamlanması 3 yılı alıyor. Insanın yetişmesinde uzun süren beynin gelişiminden ziyade dil ve düşüncenin edinilmesi, toplum kurallarının öğretilmesi gibi mevhumlar. Bunların da beyinde bazı fazları tamamlanması ile mümkün. Bu fazlar Piaget teorisi ile aşamalandırılmış:

Tüm Reklamları Kapat

0-2 yaş duyuların gelişmesi

2-6 yaş: sembolik düşünce

6-10 yaş: somut düşünce

10-15 yaş: soyut düşünce

15-18 yaş: rasyonel düşünme yetileri gibi...

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Fetüste Akciğer Gelişiminin Tamamlanmasının Doğumu Tetiklemesi. (6 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 6 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close