Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Evrim nasıl gelecek nesillere aktarılıyor?

Soru size çok basit temel bir soru gibi gelebilir ancak hala tam olarak anlayamadım.Teşekkürler.
195 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Efe Gerenli
Efe Gerenli
4,558 UP
Basit bir evrimsel biyoloji meraklısı

Özetlenecek olursa,Evrimin çeşitlilik mekanizmaları sayesinde çeşitlilik oluşturulur ve bu oluşan varyasyonlar evrimin seçilim mekanizmaları ile seçilir ve gelecek nesillere aktarılır,kaotik durumlar olabilir (genetik sürüklenme),çevre kaotik olarak değişir,o yüzden bazı mekanizmalar bazılarını baskılayabilir,örneğin John Endler deneyleri(lepistesler),cinsel seçilimin doğal seçilim üzerindeki baskısı ve tam tersi doğal seçilimin cinsel seçilime baskısı iyi bir örnek olabilir.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Muhsin Alperen Yılmaz
Biyoloji Öğrencisi

Merhaba.Çok temel ve bir o kadar da bilinmesi gereken güzel bir soru.Evrim aktarılan bir şey değildir.Evrim tüm bu seçilimlerin,hayatta kalmaların,daha uyumlu olanın soyunun devamı ettirmesinin genel adıdır.Eğer sorunuz şimdi : Bir özellik gelecek nesillere nasıl aktarılıyor? şekline geldiyse, bunun cevabını arayalım.Bunun cevabı da DNA'larımızda saklı.Anlaşılması adına çok sade anlatacağım: DNA'larımızın hafızaları vardır.Ne gibi? Şöyle ki; bir özellik ya da mutasyon herhangi bir şekilde(ihtiyaç sebebiyle de oluşmuş olabilir) herhangi canlılarda ortaya çıktı diyelim.Ve ortaya çıkan mutasyon canlının besin bulmasında yarar sağladı! İşte o mutasyon artık (tabii dünden bugüne değil de yüzbinlerce-milyonlarca yıl içerisinde yavaş yavaş gelişe gelişe ilerliyor.Mutasyon ilk ortaya çıktığında %100 verimli bir özellik olmuyor.He ne ise o özellik,o özelliğin daha primitif haliyle ortaya çıkıyor.) kalıtılmaya başlıyor,çünkü yarar sağladı organizmaya ve soyunun daha güçlü bir şekilde devam ettirebilecek.En kaba haliyle böyle.Diyebilirsiniz ki DNA'larımızın nasıl hafızları var anlayamadım.O da şöyle düşünün: diyelim ki yeni doğmuş bir insan bebeğini canlandırın zihninizde; o bebek ilk doğduğunda nasıl standart bir bebek oluyor değil mi? Tabii kilo,bazı kıl-tüy,anatomik farklılıklar olabilir ancak genelde bebekler doğduklarında birbirlerine benzerler.Ancak ilerleyen zamanlarda bazı anatomik yapılar farklılaşmaya başlar: burun babaya benzeyebilir,göz yapısı anneye benzeyebilir,sonuçta bambaşka birey olur çıkar.Ha işte tüm bu farklılığı sağlayan DNA'larımızın kodlarında nasıl bir bina inşa edeceğini bildiğini, yani hafızasını gösterir.Mesela bir örnek vereyim.Labortuvar'da bir farenin damak yapısını ta embrio'da iken hassas bir şekilde çıkartıyorlar.Ve belli ısılarda bekletiyorlar.Birkaç hafta sonunda olan şu ki: damak köklerinden diş kendiliğinden meydana geliyor.Yani burada DNA nasıl bir bina inşa edeceğini biliyor.Çünkü öyle kodlanmış.Bir yazılım gibi düşünebilirsiniz bunu.O kodları kimler yazıyor? Anne ve baba.

107 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close