Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Cem Kara
Cem Kara
7K UP
Üye
4

Soyut düşünmenin türleri var mıdır? Madem herkesin soyut düşünme yeteneği var neden herkes iyi bir matematikçi yada sanatçı değil?

Bir başka soruda soyut düşünme ve zeka ilişkisini sordum. Soyut düşünmenin nelerle ilgili olduğunu incelemeye çalışıyorum. Cevapta herkesin soyut düşünebildiği yazılıydı. Eğer öyleyse neden bunun yansımalarını çevremizde göremiyoruz?
9,202 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Gülnur A
Gülnur A
28K UP
Okul Öncesi Öğretmeni

Soyut düşünme, kişinin bir probleme çözüm aradığı, zihninde kavramlar uyguladığı ve eylemler gerçekleştirdiği, ancak deneyime veya duyulara dönmediği psikolojik bir süreçtir. Soyut düşüncenin gelişimi, çocuk dünyayı öğrenmeye ve temel kavramları tanımaya başladığında ortaya çıkar.

Soyut düşünme için belirli yetenekler vardır. Soyut düşünme insanlar için bir adım atmanıza, kuralların ve normların sınırlarını aşmanıza, yeni keşifler yapmanıza olanak tanır.

Tüm Reklamları Kapat

Soyut düşünme yeteneği çok erken yaşta geliştirilebilir ve soyut düşünme ne kadar aktif olarak geliştirilirse o kadar iyidir. Sonuçta, durumu farklı bir ışık altında sunmak ve farklı bir şekilde bakmak, yeni çözümler bulmak ve zor bir durumdan kurtulmak için soyut düşünerek kendinize bazı konularda yardımcı olabilirsiniz.

Soyut düşünme gerçeği kavramlar, yargılar ve çıkarımlar şeklinde yansıtır.

Tüm Reklamları Kapat

  • Kavram; nesneleri, olayları ve süreçleri herhangi bir temel özellik aracılığıyla yansıtır ve bütünleştirir. Kavramlaştırmayla olaylar zihinsel soyut yansımasının birincil ve baskın formu haline gelmiştir. Temel kavramlar bir cümle olarak ya da tek kelimeyle, örneğin “yapraklar”, “köpek”, “okul öğrencisi”, “kahverengi gözlü adam” olarak ifade edilebilir.
  • Yargılama sırasında, çevredeki nesneleri veya alanı tanımlayan bir cümlenin onaylanması veya reddedilmesi söz konusudur. Yargı, dünyanın yasaları ve ara bağlantıları hakkındaki açıklamaları içerir. 'Bugün hava güzel.' basit bir yargıdır. Ancak "Bugün yağmur yok, bu da havanın güzel olduğu anlamına geliyor." işin zor kısmını ifade eden bir yargıdır.
  • Çıkarımlar; kişinin mevcut bir yargıdan (veya yargılardan) tamamen yeni sonuçlar çıkarmasını sağlayan bir düşünce sürecidir. Çıkarım yaparken birey konuyla ilgili birkaç yargıya varır, onları birbirine bağlar, sonuç olarak yeni bir düşünce yaratırız.

Soyut düşünme, Piaget'nin Soyut İşlemler Dönemiyle birlikte ortaya çıkan bir süreçtir ve bu seviyede çocuklar, soyut düşünebilmek için gerekli alt yapıya erişirler. Piaget, her insanın soyut işlemler dönemine gelemediğini savunur çünkü soyut düşünmede de yaşantının etkisinden bahsetmek söz konusudur. Yaşantılar yani hayattaki deneyimlerimiz düşünme şeklimizi etkiler. Dolayısıyla soyut düşünmenin gerçekleşmesi için uygun çevre şartları sağlanmalıdır. Bu yüzden "Herkes soyut düşünebilir." ifadesi yanlıştır.

Soyut düşünme becerisini geliştirmek için okullarda daha fazla soyut içeriğe yer vermek, beyin fırtınası yapmak, felsefi tartışma ortamları yaratmak, bir olayı farklı açılardan ele aldırmak çocuklara yeni geliştirmeye başladıkları bu düşünce sistemini kullanma ve geliştirme fırsatı verecektir. Tabii insanların bireysel farklılıklar gösterdiği, her gencin aynı gelişim seviyesinde olmadığı düşünülünce konuları somut materyallerle desteklemeyi atlamamak gerekir. Zira hiçbir eğitimci, bir gruba soyut beceriler kazandırmaya çalışırken, bir grubun konuya tamamen uzak kalmasını arzu etmez.

Soyut işlemler döneminde gençler varsayımsal ve değişkenlerle düşünebilmeye başlar. Kavramlarla algılayabilmeye, sentezler ve çıkarımlar yapabilmeye başlar. Kişilik yapısı gelişir, ahlak anlayışında değişiklikler oluşur. Bir olayı farklı açılardan değerlendirebilmesi, geleceğe yönelik planlar ve stratejiler yapabilmesi, düşünce esnekliğini kazanabilmesi hep soyut düşünme becerisi ile ilgilidir. Meşhur “1 kilo pamuk mu ağırdır, 1 kilo demir mi?” sorusunu düşünelim. Somut düşünme döneminde kalan kişiler bu soruya “pamuk” diye cevap verirler. Çünkü pamukla ilgili kafalarındaki kavram “hafif” olduğudur. Soyut düşünmeye geçtiklerinde ise konuyu farklı açılardan ele alır, eldeki verileri sentezler ve her ikisinin de eşit olduğunu bilecek bilinç seviyesine gelir.

3,267 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Soyut Düşünmenin Özellikleri. (28 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 28 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Soyut Düşünme Nedir Ve Nasıl Ortaya Çıkar?. (28 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 28 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Soyut Düşünme . (28 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 28 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Bazı Derslerde Neden Zorlanırız?. (28 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 28 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close