Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Matematikte nasıl soyut düşünmeyi becerebilirim?

Ben üniversite sınavına hazırlanıyorum ve matematikte zorlanıyorum.Soyut düşünmek gibi bir özelliği kendime nasıl kazandırabilirim.Kitap okuyorum.Matematik çalışırken zihnimiz nasıl işliyor? Nasıl öğrenme süreçlerinden geçiyor?
1,363 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Cem Kara
Cem Kara
57K UP
Bu konunun uzmanı değilim sadece ben de araştırıyorum

Bu zor bir soru. Soyut düşünmenin ne olduğunu bilmek gerekiyor. Soyut düşünme ile ilgili araştırma yapınca karşımıza şu çıkıyor. Somut olmayan şeyleri de düşünebilme. İnsanın evriminde bir aşama bu. Peki ama neden herkes de yok. Yada herkeste soyut düşünebilme potansiyeli var ama bazıları daha derinlere dalabilirken bazıları daha yüzeyde kalıyor. Zaten sorun da burada. Matematik gibi soyut düşünmenin doruklarında olan bir konu ise soyut düşünme kabiliyetini büyük oranda talep ediyor.

Belki aşk nedir, özgürlük nedir, barış nedir, adalet nedir gibi sosyal konuları kavramsal olarak düşünmek konusunda daha iyi olabilirsin (yada olabilir misin) Yani bir kişi matematik konularında soyutlama yapamazken sosyal konularda yapabilir mi? Bu sorunun ben de cevabını arıyorum açıkcası. Benim anlamaya çalıştığım dindar insanlar neden soyut olan bu konulara bu kadar ilgililer. (Kafa karışıklığımın olduğu noktaya geldim. )Herneyse.

Soyut düşünmenin öğrenilebilir birşey olup olmadığını tartışıyorduk. Gözleri görmeyen ve hiçbir zaman görmemiş olan birisine kırmızıyı nasıl anlatırsın? Diyelim böyle bir sorun var ve sana çöz dediler. Ne kadar yaratıcı olabilirsin? İlk akla gelen başka bir duyu organını kullanmak mesela dokunma duyusu ile kırmızı anlatmak mümkün mü yada koklama duyusu ile? Sözle tarif etmek istesen nasıl tarif edersin? Burada somuta yer yok. Somut olması için duyu organlarınla algılaman gerekiyor. Yani dokunman, koklaman, görmen gerekiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Matematik hiçbir duyu organımıza hitap etmiyor. Belki basit matematik işlemlerini fasulyelerle, çubuklarla anlayıp anlatabiliriz ama matematik bununla sınırlı değil. Bir noktadan sonra kırmızıyı bilmeyen insana kırmızıyı anlatmaya benziyor. Matematikle problemi olmayan az sayıda insan için konuşması kolay. Bisiklete binmek gibi bir kez öğrendin mi bir daha unutmuyorsun.

7 yaşında iki çocuk 12*13 işlemini soruyorsun birisi için bu aşılması güç bir dağ gibi ama diğeri için öyle değil. 156 deyiveriyor birkaç saniye düşündükten sonra. Nasıl yaptın diye soruyorsun. Çok basit diyor önce 10 la 13 ü çarptım, sonra 13 le 2 yi çarptım, topladım. Sen sadece çarpma işleminin temelini öğretiyorsun o olayı devam ettiriyor ve senin öğretmediğin bir şeyi kendisi keşfediyor. İşte bu soyut düşünme yeteneği. Verilen bir bilgiyi kullanarak ona öğretilmeyen şeyi kendisi keşfediyor. Bu çocuk için soyut düşünme mesele bile değil. Doğasında var.

Bazıları diyor ki matematik de aynen müzik gibi bir yetenek. Nasıl ki bazı insanlar doğuştan iyi resim yapıyor nasıl ki bazıları doğuştan iyi dans ediyor matematik de öyle. Eğer durumu bir yetenek konusuymuş gibi düşünürsek işimiz daha kolay hale geliyor. Eğer doğuştan yetenekli değilsen çok tekrarla bu açığını kapatabilirsin. Bu bana pek doğruymuş gibi gelmiyor. Belki haklılık payı vardır ama tek başına yetenekle açıklamak işin soyutlama kısmını yeterince görmemek gibime geliyor.

Antreman yapılarak soyutlama yeteneği artırılabilir mi? Kavramsal düşünme öğretilebilir mi? Belki sadece matematik değil de soyut konularda konuşarak işe başlanabilir. Mesela adalet nedir diye kendine sor ve 10 cümle yaz yada söyle. Yada özgürlük nedir, sevgi nedir? Belki başka soyut konular hakkında düşünmek matematik için hazırlık olarak kullanılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Son olarak resim öğrenmekle matematik öğrenmeyi kıyaslayayım. İkisinde de bir aşamaya gelebilmiş olduğum için bunu yapmaya kendimi yeterli görüyorum. Resim yapmak tabi ki yetenek işi ama pratik yapmadan belli bir kalitede iş üretmen mümkün değil. Belki günlerce düz çizgi, elips, daire çizme antremanı yapmadan istediğin çizgiyi çizmen eğer dahi derecesinde yetenekli değilsen mümkün değil. Yani en yetenekli ressam bile belli bir çalışma geçmişi olmadan o noktaya gelmiyor. Belki de yetenek bu noktada devreye giriyor.

Bir konuya yeteneği olan kişi öğrenmesi gereken şeyi daha az tekrarla öğrenebildiği için daha hızlı aşama kaydediyor ve ulaşması gereken hedefe daha kısa sürede ulaşıyor. Matematik için de sanırım durum bu şekilde olabilir. Eğer türevi anlamak için birisi bir kere dinlediğinde diğeri 5 kere dinlediğinde anlayabiliyorsa bir kerede o işi çözen kişi daha çok yol katedebiliyor.

Sonsöz, acaba yeteneğimiz olmayan bir konuya 10 saat harcamak yerine yeteneğimiz olan konuya 10 saat harcasak ve kendimizi geliştirsek daha doğru olmaz mı? Bize dayatılan hayatları yaşamak yerine kendimizi keşfetsek ve yeteneklerimize uygun işler yapsak daha doğru olmaz mı? Bir meslek sahibi olmayı sadece para kazanmak olarak görmesek daha doğru olmaz mı? Daha az parayla ama yeteneklerimize uygun olarak yaşasak daha doğru olmaz mı?

223 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Vahap Yılmaz
Vahap Yılmaz
1,129 UP
makine mühendisi

matematik bir duvar örmek gibidir.eğer temel kavramları iyi bilmiyorsanız soyut matematiği anlamak zor olacaktır.önce yaş havuz problemleri gibi gündelik konuları iyi kavrayın. sinüsü, limiti anlamak ileri düzey gerektirir...ama günümüzde artık youtubeda her konuda video var..merak ediyorsanız türev nedir gibi videolar izleyerek ufkunuzu genişletebilirsiniz.

matematik bir meraktır.. bir formülün neden işe yaradığını merak etmiyorsanız matematiği sevemezsiniz...yani ispatını yapmaya çalışmalısınız

Tüm Reklamları Kapat

321 görüntülenme
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close