Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

Doğuştan gelen korkularımız nelerdir?

Birçok yerde "sadece yükseklik ve yüksek ses korkusu doğuştan gelir" deniyor. Vahşi hayvan (yılan/örümcek vb) korkusunu da doğuştan olarak değerlendirenler var. Tam olarak hangi korkular doğuştan?
7,842 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Albus Dumbledore
Cehalat Yüksek Lisansı

Merhaba. Sanıyorum hiçbir korku doğuştan gelmez. Korku sonradan öğrenilen bir şeydir. Bir bebek kendini balkondan atabilir, sobaya değebilir çünkü öleceğini veya zarar göreceğini bilemez, düşünemez. Fakat bir kere yüksekten düştü mü canını acıtacağını bildiğinden yapmaz. Hatta koşullu şartlanmayla normalde korkunç olmayan şeylerden bile korkutabilirsiniz. Koşullu Şartlanmayı mutlaka araştırınız... İyi günler...

1,826 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Koşullu Şartlanma. (1 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Korku. (1 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Halil Ercan
Halil Ercan
2,285 UP
Sosyal Psikolog
Tam olarak hangi korkular doğuştan? Bu sorunun cevabını tam olarak bilmiyoruz. Geri kalanları ise anladığım kadarı ile güzelce araştırmışsın zaten. Doğuştan gelen korkularımız vardır. Aslında korku dediğimiz şey doğuştandır zaten. Doğuştan gelen korkularımızın en temeli de yükseklik (düşme) ve yüksek ses korkusudur.  Bunların temeli çok eski akrabalarımıza kadar dayandıkları için bunlara emin olabiliyoruz. Örneğin yükseklik korkusu üzerine yapılan deneylerde bebeklerin emeklemeye başladıkları andan itibaren düşme tehlikesi olan yerden (eğer fark edebiliyorsa) uzaklaştığını görebiliyoruz. Bu deney kısaca şu şekilde; damalı bir zemin üzerinde ilerleyen bebek bir süre sonra perspektifin düştüğünü, yani daha aşağıda olan bir noktayı, gördüğünde daha fazla ilerlemeyi reddediyor, hatta bu yerin üzerinde cam bir köprü olsa bile (camı tanımadığı için) yürümemekte diretiyor. Aynı deney yavru kediler üzerinde yapıldığında da tahmin edebileceğiniz gibi aynı sonuçları veriyor. Kısacası bu korkumuzu memeli akrabalarımızla paylaştığımızı biliyoruz, belki daha da önce gelişmiş olabilir. Yüksek ses korkusu ile duyma yetisine sahip olan tüm canlılarda ortak olan bir korkudur. Asıl sorun ise bu ikisinin korku olması, muhtemelen fobileri kastederek bu soruyu sordunuz ancak bu durumların bir fobi sayılıp sayılamayacağı kesin değil.
2,907 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kesinlike Wikipedia Değil. (10 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Bahsedilen Deney. (10 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close