Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
3

Yolcu uçaklarının iniş esnasında nasıl yavaşladığı ve yerle ilk temasında teker sisteminin nasıl çalıştığını öğrenebilir miyim?

Uçağın yerle ilk temasında teker sistemlerinin dönmeye kapalı yani frenli olarak bir miktar yerde sürtündüğünü iddia edenler oldu. Bu doğru mu ?
7,369 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Meltem Çetin Sever
Evrim Ağacı yazarı

Uçakların iniş hızları saatte yaklaşık 270 km civarındadır. Bu yüzden öncelikle, uçağın yere indiğinde tekrar uçmasını engellemek için kanatların üzerinde spoiler denilen hız kesici paneller açılır. Bu paneller hava akımının yönünü değiştirerek uçağın yere indiğinde tekrar havalanmasını engeller. Dolayısıyla uçak yere indiğinde tekerlek frenleri görevini yapabilir. Kanatlar üzerindeki paneller ‘’hız kesici’’ olarak adlandırılır.

Uçağı durdurmak için kullanılan en önemli sistem teker frenleridir. Modern uçaklar arabalardaki gibi disk frenleri kullanır; fakat sadece bir rotor diskine sahip olmak yerine, genellikle 4 veya daha fazla rotor diskine sahiptirler. Bu diskler tekerlerin içinde bulunur. Büyük jetlerin çok fazla tekerleği olmasının nedeni, çok fazla frene sahip olmalarıdır.

Frenlerin daha verimli çalışmasını sağlamak için arabalardaki gibi kayma önleyici bir sistem bulunur. Kaymayı önleyen sistem, temastan sonraki tüm tekerlek hızlarını izler. Bir tekerleğin diğerlerine göre daha yavaş olduğunu gözlemlerse (ki bu patina işaretidir) o tekerleğin frenlenmesini azaltır. Bu sistem yağmur, kar veya buzla kaplanmış pistlerde yavaşlamak için çok etkilidir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklardaki video, inme anında panellerin nasıl açıldığını gösteriyor.

595 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Aerosavvy. (1 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Youtube. (1 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close