Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Sude Öztürk
Sude Öztürk
14K UP
Üye
6

Soyut zekanın gelişimi nasıl bir süreçtir?

Çocukların hayal gücü yetişkinlere kıyasla daha gelişmiş olmasına rağmen neden soyut zeka büyüdükçe şekillenir?
11,123 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Gülnur A
Gülnur A
28K UP
Okul Öncesi Öğretmeni

Merhabalar. Öncelikle şuna bir açıklık getirelim. Hayal kurmak için soyut düşünmeye gerek yoktur. Soyut düşünme 12 yaştan sonra gelişen bir durumdur. Piaget, bilişsel gelişim kuramında gelişim dönemlerini 4 evreye ayırmıştır:

  1. Duyu-Motor Evresi (0-2 Yaş)
  2. İşlem Öncesi Dönem (2-7 Yaş): Bu dönem kendi içerisinde Sembolik Dönem (2-4 Yaş) ve Sezgisel Dönem (4-7 Yaş) olmak üzere ikiye ayrılır.
  3. Somut İşlemler Dönemi (7-11 Yaş)
  4. Soyut İşlemler Dönemi (12 Yaş ve üstü)

Soyut düşünmek belli başlı becerileri içermeyi gerektirir. Örneğin: Hipotetik düşünme, metabiliş düşünme gibi. Ancak hayal kurarken, çocuklar için bu kadar kompleks olan becerilere gerek yoktur. Piaget de bazı kabilelerdeki insanların soyut işlemler dönemine ulaşamadığını ve bunun temel sebebinin de yaşantı eksikliğini söyler. Ama biz bu insanların hayal kurmadığını söyleyemeyiz. Sorunuzdaki "soyut zekanın büyüdükçe şekillenme" kısmı yaşantı, olgunlaşma, büyüme gibi kavramlarla ilgilidir. Çocuklarda tabi ki yaşantılar geçirirler ancak onların bilişsel altyapısı henüz yetişkinin bilişsel altyapısı kadar gelişmemiştir. En basit şekilde anlatacak olursam, çocuklarda korunum dediğimiz bir kavram vardır. Korunum kendi içinde bir kaç alt başlığa ayrılır ancak ben sizin anlamanız için sıvı korunumunu özetleyeceğim. 5 ve 8 yaşında iki çocuğu ele alalım. Bu çocukların önünde iki bardak olduğunu varsayalım. Bu iki bardakta da eşit miktarda su bulunsun. Bardaklardan birini, çocukların gözü önünde, geniş bir kaba boşaltalım ve çocuklara "sence hangisinde daha fazla su var?" diye soralım. 5 yaşındaki çocuk geniş olan kabı seçerken 8 yaşındaki çocuk "ikisi de eşit" diyecektir. Bunun nedeni de 8 yaşındaki çocuğun 5 yaşındaki çocuğa göre ileri bir gelişim düzeyinde olmasıdır. İşte soyut zekanın büyüdükçe şekillenmesi de böyle bir şeydir. (Korunum konusunu daha iyi anlayabilmeniz için kaynak olarak bir video ekledim.)

Çocuklarda, hayal gücü ve yaratıcılığın ortaya çıkışı ile oyun gelişimi paralel olarak ilerler. Bebeklikten ilk iki yıla kadar geçen süre içinde, çocuklar yoğun bir enerji ile hareket etme odaklı oyunlar oynarlar. Hareketli oyuncakların peşinden emekleme, mama sandalyesinden tekrar tekrar oyuncak atma, yüksek yerlere tırmanma, parmak uçlarında koşma, yerde dönme ve bunun gibi harekete dayalı oyunlar yaşamın ilk iki yılında sıkça gözlemlenir... Yaşamın ilk iki yılında ağırlıklı olarak gözlemlenen hareket odaklı oyunlar, sembolik düşünme becerisinin gelişmeye başlaması ile birlikte yerini hayali oyunlara bırakmaya başlar. İlk hayali oyunlar ise, 2-3 yaş civarında, zihinsel ve dil gelişiminin belli bir olgunluğa gelmesi ile başlar.Genellikle bu hayali oyunların ilk örnekleri çocuğun ya da çevresindekilerin günlük hayattaki rutinlerini taklit etmeye dayanır.İlk hayali oyun örneklerinde, çocuklarımızın bir bebeğe mama yediriyormuş gibi, su içiriyormuş gibi ya da telefonda birisiyle konuşuyormuş gibi yaptıklarını gözlemleriz. Bu nedenledir ki sembolik oyunlar yetişkinlerin günlük dilinde ‘gibi gibi’ ya da ‘-mış gibi’ oyunlar olarak da tanımlanır. Sembolik oyunlara örnek olarak tarağı mikrofon yapmak, bir sopayı at gibi kullanmak da verilebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kısaca özetleyecek olursak soyut düşünce ile hayal kurmak eş değer anlam taşımamaktadır. Somut bir nesneninde hayalini kurabiliriz. Örneğin ben yıllardır bir kalemi almanın hayalini kuruyorum ama fiyatı çok pahalı olduğu için almıyorum. Kalem somut bir nesne, hayal kurmam ise soyut.

Soyut düşünme ile ilgili bir örnekte hocam vermişti. İlkokul müfredatında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini 4. sınıfta almaya başlamamızın sebebi de bu dönemlerdir. Küçük yaşlarda çocuklara bu yüzden dini eğitim değil değerler eğitimiyle başlarız (Saygı, sevgi, yardımlaşma vb.). Soyut olayları anlayabileceği yaşa gelindiğinde ise müfredata Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi eklenir. Günümüzde kaçıncı sınıfta alınıyor bilmiyorum ancak yine bu gelişim dönemlerinin dikkate alındığından eminim.

Umarım anlatabilmişimdir, iyi günler dilerim :)

3,068 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Piaget'Nin Bilişsel Gelişim Kuramı. (25 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 25 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Çocuğun Bilişsel (Zihinsel) Gelişimi. (25 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 25 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Hayal Gücü Gelişen Çocuklar. (25 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 25 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Korunum Deneyi. (25 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 25 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close