Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ali Nova B
Ali Nova B
3,285 UP
Üye
7

Siyahi insanlar beyaz insanlara göre radyasyona daha fazla dayanıklı olabilir mi?

Güneş ışınları radyoaktiftir ve siyahi insanlar güneş ışığına çok maruz kaldıkları için deri renkleri koyu olacak şekilde evrimleşmiştir. Derideki bu koyuluk ve diğer kalıcı adaptasyonlar onları radyasyona karşı beyaz insanlara göre daha dayanıklı yapar mı?
567 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
H. Kumsal Taştepe
Yazar-Çevirmen

Merhaba,

Sanılanın aksine elektromanyetik spektrumdaki ışınlar (radyasyon) bir çeşit değil, sahip oldukları enerjiye göre iki çeşittir:

Tüm Reklamları Kapat

1. İyonlaştırıcı Radyasyon: Parçacık (alfa ve beta radyasyon) veya elektromanyetik dalgalar

2. İyonlaştırıcı Olmayan (Dalga Tipi) Radyasyon: Ortama iyonlaştırıcı etki yapmayan mor ötesi ışınlar, görünür ışık ve kızılötesi ışınlar ile mikro dalgalar ve radyo frekansı.

Tüm Reklamları Kapat

İyonlaştırıcı radyasyon, çarptığı maddede yüklü parçacıklar (iyonlar) oluşturabilen radyasyon çeşididir ve önlem alınmadığı takdirde tüm canlılar için zararlı olabilecek radyasyon tipidir

İyonize radyasyona örnek olarak;

– Alfa parçacıkları

– Beta parçacıkları

– Nötron parçacıkları

– X ve Y ışınlarını verebiliriz.

X-Işınları dışındaki radyasyonlar, atom çekirdeğinden çıkmakta ve bundan dolayı bunlara nükleer radyasyonlar da denilmektedir.

Dalga Tipi Radyasyon, belli bir enerjiye sahip ancak kütlesiz radyasyon çeşididir.

Tüm Reklamları Kapat

Titreşim yaparak ilerleyen elektrik ve manyetik enerji dalgaları gibi bütün dalga tipi radyasyonlar ışık hızıyla hareket eder. Görünür ışık, dalga tipi radyasyonun bir çeşididir.

X ve gamma ışınları, dalga şeklinde olup çok giricidirler.

Gamma ışınları, X ışınlarından daha yüksek enerjiye sahiptirler. Radyasyonun enerjisi arttıkça ışık rengi mor renk ötesine gider ve morötesi olarak adlandırılır. Morötesi ışığı göremez veya hissedemeyiz, ancak ortamda mevcuttur. Eğer şiddeti büyükse, ciltte bırakacağı güneş yanığına benzer yanık izleri ile varlığı hissedilir.

Optik Radyasyon: Ultraviyole ışınları buna en iyi örnektir. Asıl kaynağı güneştir. UV ışınları güneş tam doğarken bolca yayılmaktadır. UV’nin derine inmesi (giriciliği) az olduğu için büyük oranda deri ve gözleri etkilemektedir. Bu nedenle deri kanserlerinin %80’i UV ışınlarından kaynaklanmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Kısacası nükleer olarak bahsettiğimiz iyonlaştırıcı radyasyon ile güneşten gelen optik ve iyonlaştırıcı olmayan radyasyon çeşidi birbirinden farklıdır.

Umarım yardımcı olabilimişimdir.

İyi günler :)

143 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Radyasyon Ve Tipleri. (24 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 24 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Güneş Radyasyonu. (24 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 24 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close