Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emrick Drake
Emrick Drake
32K UP
Üye
2

insanlar neden boş işlerle uğraşıyor?

bu onların kolayına mı gidiyor yoksa öğrendikçe başlarına bir şey mi geleceğini düşünüyorlar :)
448 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

İnsan doğasına yapılacak bir zoom için iyi bir soru.

Öncelikle popülasyon içinde herkes sofistike ihtiyaçlar edinemez. İnsanlık olarak henüz temel yaşamsal ihtiyaçlarımıza odaklı bir sosyal yapıdayız. Yani kişi kendi ihtiyaçlarını giderebilecek bir finansal durumda olmayı BAŞARI olarak görebilecek seviyede henüz. Böyle bir kişi amaçlarına ulaşmış algısına sahipken, ona bilime felsefeye yönelmeyi önermek, sırtına ekstra yük yüklemek gibi olacaktır. O, ihtiyaçlarına kolay ulaşmayı amaçlamış bir yaşam tarzına sahip. Buna hizmet etmeyecek önermeler onun için gereksizdir. Yani menfaate paraya dönüşmeyecek bir şey, ne kadar önemli ne kadar değerli olursa olsun, bu mentalite için anlamsızdır.

İçinde bulunduğumuz sosyal yapının bir çıktısı ifade ettiğim bakış açısı. Yıllarca para kazanmak için okumuş, kendini hazırlamış bir insanı temel alarak (sistemin istediği) açıkladım.

Tüm Reklamları Kapat

İşte bu kişi birey olamaz. BİREY OLAMAZ. Sistemin çıktısıdır sadece. Birey, kendini anlamaya çalışmayla ilgili düşünsel bir çabayı öngörür. Yani sofistike ihtiyaçları oluşabilecek düşünsel yapı çabasında olan bir zihin birey e dönüşebilir. İçinde bulunduğu sistemin gereklerini yapmama, karşı çıkma değil, sisteme teslim olarak, onun istediği tornadan çıkmadan da, insanlığa olumlu etkisi olarak da varolan sistemde yer alabiliyor olma halinin kabul edilerek faaliyete geçmiş halidir. Ancak kabul etmek zorundayız ki, içinde bulunulan sosyal yapıya ait insan tipi her zaman daha fazla olacaktır. Bu sözleri ifade eden kişi de bir zamanlar öyleydi, hepimiz öyleydik. Odun, öz den fazla olacak kısaca. Bunu da suçlamak, aşağılamak için ifade etmiyorum. Kaçınılmaz olan bu. Temel yaşamsal ihtiyaçların karşılanması merkezde olduğu sistemler, kişilerin ihtiyaçlarını karşılayamama olasılığına karşı gösterecekleri direnç üzerinden kendilerine bağlılık üretirler. Aslında bir çok kişi, survive modda yaşamakta, temel ihtiyaçlarını giderememe tehlikesiyle yüzyüze kalmak durumundadır. Böyle birine bilimden felsefeden bahsetmek elbette ki, anlamlı olmayacaktır genel itibarı ile. (İstisnalarla dolu tabii ki bu durum) Ancak genel olarak ihtiyaçlar hiyerarşisinde düşünsel, sanatsal, felsefi yaklaşımlara sahip olabilmek, temel ihtiyaçların karşılanmasıyla oluyor. (Yığınla sanatçı yazar bilim insanı açlık sınırında yaşamıştır elbette. Genel, istatistiki veriyi temel alıyorum)

İhtiyaçlar hiyerarşisinde atılım gerçekleştirebilmiş kişilerin de, "zaten bu şekilde yaşamaya devam edebiliyorum neden gelişmek için ekstra gayret göstereyim ki" algısı da, kişisel gelişim anlamında bir noktada takılıp kalma demek. Böyle bireyler yaşamda kalmayla ilgili tehditleri aşmış, ancak üst seviyede kendini gerçekleştirmeye giden basamaklara ulaşamamaktadır. Yani temel ihtiyaçlarını giderebilmeyi amaç olarak görebilecek seviyede kalan kitle. Bunlar araba koleksiyonu, yat, yazlık, lüks e yatırım yaparak alt ihtiyaç hiyerarşisinin temsilcisi olmaya devam ederler. Yine sadece kişileri suçlamak yanlış olur bu durumda da. Sosyal yapı, parayı gücü kutsuyor olduğu bir durumda kişi bilimsel bilgisiyle onur duymakta zorlanacaktır. Birey olamamış bir kişi, sosyal onam alma ihtiyacını MADDE ile gidermek isteyecektir. Birey olabilmiş kişi ise, sosyal onama bağımlı değil, içsel yönelimlerine ve gelişimi merkezli seçimler yaparak ilerleyecektir.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close