Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

linkini paylaştığım sayfada geçen ifadelerin bilimsel açıdan tutarlılığı nedir ?

Evren,evrenin oluşumu,evrenin boyutları ile ilgili teistik inançlara göre araştırma yaparken yukarıda verdiğim linki buldum ancak verilen sayılar hesaplamalar ile ilgili geniş bilgim olmadığı için buraya geldim.linkte yapılan açıklamaların hesaplamaların bilimsel olarak tutarlılığı nedir ?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ab Yıldırım
Ab Yıldırım
2,778 UP
bilimsever

Bu yazıda hiçbir görüşe saygısızlık etmiyorum ve her görüşe saygı duyuyorum. Fakat matematiksel ve bilimsel yönde yapılan hataları da düzeltmeyi görevim biliyorum.

Paylaştığınız yazıyı okuyorum gördüğüm yanlışları sırasıyla paylaşacağım.

-"Kuarkların boyutu 10 üzeri 19 dan küçüktür"   Kuarkların boyutu Planck uzunluğu kadardır. O da yanlış hatırlamıyorsam 10 üzeri 35 metredir. Söylediği "küçüktür" ifadesi teorik olarak doğru olsa da burada 19 sayısına gönderme yapıldığı için ifadenin geneline yanlış diyeceğim.

Tüm Reklamları Kapat

-Evrenin yarıçapının 10 üzeri 19 olduğunu söylemiş. Herhangi bir birim verilmemiş. Benim de bu ifadeye sorum "Ne zaman?" yani evren sürekli genişlediğine göre yarıçapı da sürekli değişiyor olmalı. Artı olarak evrenin çapının 93 milyar ışık yılı olduğu tahmin ediliyor. 19 sayısı ile bir ilişki göremedim.

-Yük birimi olan Coulomb, çoğu birim gibi insanlar tarafından belirlenmiş bir büyüklük. Yani 19 üzerine bir vurgu yapmak tamamen anlamsız.

-19'un birinci ve sonuncu rakamlardan oluştuğu söylenmiş anladığım kadarıyla. İnsanlar on parmaklı olduğu için onlu sayı sistemi oluşturmuşlardır. yani 10 sayıda bir, bir birim atlanır. Eğer farklı sayıda parmaklarımız olsaydı 1 ve 9 belki de 1 ve 7'ye dönüşecekti.

-"Bilim evrenin yarıçapını bilemiyor" Daha önce yazdığım gibi, biliyor. Kaynaklarda Evrim Ağacı'ndan bir yazı paylaştım.

Tüm Reklamları Kapat

-Meleklerin hızını 5,4 trilyon km/s olarak hesaplamış. Fakat biliyoruz ki evrensel hız sınırı ışık hızıdır. (300.000 km/s) Işık hızını neden geçemeyeceğimizi kaynaklarda veriyorum.

-İnsanlardaki omuz-bacak uzunlukları kullanılarak evrenin uzunluğu ölçülmeye çalışılmış. Bu konuya girmeyeceğim mantık dahilinde açıklanabilir.

Bunun dışında fark etmediğim hatalar veya yazımda yanlışlar olabilir, mazur görün. 

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrenin Yaşı. (30 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 30 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Neden Işık Hızını Aşamayız?. (30 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 30 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close