Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Hakan Gök
Üye
1

Hayat kadınlar için neden daha zor?

Aynı türe mensup olan canlılar evrimleşirken aradaki cinsiyet farkı neden bir cinsiyeti kısmen daha dezavantajlı hale getirmiş? İnsanlardan örnekle nispeten daha küçük bir beden, meme, regl gibi bazı zorluklar doğada da sosyal hayatta da kadınlar için zorluk oluşturuyor. Hayat kadınlar için neden daha zor.
1,240 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Gülnur A
Gülnur A
28K UP
2KediAnnesi

Eski topluluklarda kadına yüklenen anlam ile günümüzde kadına yüklenen anlam ne yazık ki çok değişti. Ben bunda kültürün değişmesini temel neden olarak görüyor ve dini, sosyolojik, ekonomik vb. tüm durumları da kültür başlığı altında toplamayı tercih ediyorum.

Tarımın bulunuşundan önce, insan fikrini kadın olarak düşünen ve doğa ile barış içinde olan bir kültürden bahsedebiliriz. Doğa ile insanın yakın ilişkisi doğurmak olgusu üzerinden kuruludur. Avcı/toplayıcı dönemde tüm doğaya atfedilen bir kutsallık vardır. Doğanın ve henüz ondan bütünüyle ayrılmamış olan insanlığın kurucu ilkesi dişildir3. Ekonomi, din, töre, üretim araçları ve aile düzeni gibi toplumsal cinsiyetçiliği dayatan kavramların Ataerkil düzenin gelişmesi ile bağlantılı olduğu düşünülmektedir. Çünkü toplumsal dayanışma noktasında yapılması gereken işlerde fiziksel üstünlük gereği doğduğunda erkek ön plana çıkmaya başlamaktadır. Zaman içinde toplumlarda erkek egemenliği öyle bir noktaya gelmiştir ki bugün birçoğumuz toplumlarımızın bir zamanlar kadınlar tarafından yönetildiğinden bihaberiz4.

Eski Türk toplulukları anaerkil bir düzene sahipti,Orta Asya Türklerinde kadının çok önemli görevleri vardı. Örneğin İskitler'de, her kadının İskit erkekleri gibi savaşçı ve asker olarak yetiştirilmesi geleneği vardı. Bundan dolayıdır ki İskit'li göçebe kadınlar her savaşta erkekleriyle birlikte çarpışıyorlardı. Hatta Hunlar döneminde kağanın emirnameleri "Hakan buyuruyor" ifadesiyle başlamışsa geçerli bile sayılmazdı. Kadın öyle önemli bir yerdeydi yani. Yabancı devletlerin elçileri sadece hakanın huzuruna çıkmazlardı. Elçilerin kabulü esnasında hatunun da hakanla beraber olması gerekirdi.Bazen de hatunlar tek başlarına elçileri kabul ederlerdi. Örneğin; Avrupa Hun ülkesine gelen elçiler Attila'nın eşi Arıg-Han tarafından kabul edilerek devlet işleri görüşmekteydiler. Kabul törenlerinde, ziyafetlerde, şölenlerde hatun hakanın solunda otururdu. Siyasî ve idarî konulardaki görüşmeleri dinleyerek fikrini beyan eder hatta harp meclislerine bile katılırdı1.

Tüm Reklamları Kapat

Türklerin yaşadığı medeniyet dairelerine göre kadın; "avcı-toplayıcı cemiyette; oyunla, eğlenceyle meşgul bir varlık, atlı-göçebe toplumda; hayatın her safhasında faal, yerleşik medeniyet dairesinde ise; yaşadığı hayat tarzına bağlı olarak durgun ve atlı göçebe toplumdaki kadına nazaran pasif; fakat yine de erkeğinin yanında yer alır ve öyle görülürdü. Günümüz Türk toplumunda kadın davranışlarını içinde yaşadığı cemiyetin kabullerine uydurmak durumunda 2. Bu bağlamda kadınlar, ciddi anlamda bir baskıyla karşı karşıya kalmaktalar çünkü eskiden anaerkil bir yapıya sahip olan toplumumuz günümüzde ataerkil bir topluluğa doğru evrilmiştir. Toplum kurallarının bireyler üstündeki yaptırımlarını görmezden gelmek neredeyse imkansızdır, özellikle geleneklerine "sıkı sıkıya bağlı" bir toplum olduğumuz düşünülürse. Buradan hareketle içinde yaşadığımız toplum ve toplum kuralları herkesin uyması gereken ama özellikle kadın üzerinde etkisi olan bir kontrol mekanizmasıdır.

Tüm bu durumlar göz önüne alınacak olursa; günümüzde kadın olmanın zorluklarını inkar etmek yaşadığımız toplumun gerçeklerini görmezden gelmek demektir bana göre. Toplum olarak kadınlar o kadar büyük bir baskı altındalar ki... Evlenmeyi tercih etmese "Evde kalmış", iş hayatına atılmayı istese "Annelik, bir kadının en güzel kariyeridir.", kendisine güzel görünmek istese "Herkesin içinde böyle giyinemezsin.", mutlu olmak istese "Herkesin içinde gülemezsin, sen kadınsın." ve daha niceleri... Eleştiri okları nedense acımasızca hep kadına doğrultuluyor. Tüm bunların eğitimle aşılması gerektiğine inanan ve toplumsal cinsiyet eşitliğini savunan bir kadın olarak bu sözlerimin yanlış tarafa çekileceği korkusuyla düşüncelerimi paylaşıyorum. Bu bile, son zamanlarda kadın üstünde kurulan baskının bir kanıtı olabilir. Ha, ben demiyorum ki "buna sebep olanların hepsi erkektir, hepsi asılsın, kesilsin." Toplumun kadına uyguladığı baskı konusunda sadece bir tarafa yüklenmenin haksızlık olduğunu düşünüyorum çünkü günümüzde kadın-erkek eşitliğine inanan ve kadın haklarını savunan erkeklerde var. Kadın haklarını savunan erkeklerin yanında kadının kadına uyguladığı şiddetin örnekleri de var. Kısacası hayatı zorlaştıran nedenlerin ana sebebi bana göre saygısızlık ve had bilmemektir. Bir insanın yönelimleri, inanışları, görünüşü hoşunuza gitmeyebilir ancak bu size o insanı eleştirme hakkı vermez. Bir insanı eleştirmeden önce hep kendime şunu sorarım: "Sen kimsin ki onun hayatını eleştirebiliyorsun? Onun hakkında ne biliyorsun?" Günümüzde insanlar, haddi olmayan meselelere o kadar çok karışıyorlar ki, insan olmak bile zor gelebiliyor bazen. Toplumsal anlamda birbirimize saygımızı kaybettiğimizden, kadın-erkek fark etmez, hayat tüm insanlar için zor bence.

Gündemimizde sürekli kadın cinayetlerinin olması, sürekli kadınlara şiddetin yer alması, sosyal medyada bazı şahsiyetlerin kadınları aşağılayıcı tutumlar sergilemeleri ve belirli bir kesimin (kadın-erkek fark etmez) bu şahısları desteklemesi gerçekten üzücü bir durum. Anlayamadığım sorun ise şu: Neden kadınlar hakkında bu kadar çok konuşuyoruz? Neden kadınları bu kadar kısıtlamaya çalışıyoruz? Neden kadınları korumak için onların özgürlük alanlarını tartışıyoruz? Tüm bu durumlara sebep olan faktörleri ortadan kaldırmaya çalışsak ya. Bunu neden yapamıyoruz? Ve en önemlisi de şu: Neden bu konuları ekranlarda tartışanlar çoğunlukla erkek?

Sorunu ortadan kaldırmaya çalışmak yerine insanları baskılama yoluna gidildiği için hayat zorlaşıyor bence. Ve konunun kadın olduğu yerlerde kadına söz hakkı verilmemesi de bu durumu körüklüyor. Okuduğunuz için teşekkürler ✨

305 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. 14 Maddede Eskiden Devlet Yönetirken Bugün Evine Hapsedilmeye Çalışılan Türk Kadını. (15 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 15 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Türk Kültüründe Kadın. (15 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 15 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Kadın Cinsinin Dünya Ölçeğindeki Tarihi Mağlubiyeti. (15 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 15 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Anaerkil Toplumdan Ataerkil Topluma Geçiş. (15 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 15 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close