Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Cem Kara
Cem Kara
7K UP
Üye
3

Dinin psikoljik boyutunu ele aldığımzda korkuları giderici, teselli edici yanı yadsınamaz. Bu bağlamda materyalistlerin teselliye ihtiyacı yok mudur?

Dinin ortaya çıkış sebebini ve insana olan faydalarını biliyoruz. Dinin bir grup insanı yönetmek için icat edilmiş bir kurum olmasından ziyade daha bireysel yönünü önemsiyorum. Din insanın ölüm korkusunu yenmesini sağlar. Ölüm korkusu ise hiç de yabana atılacak bir korku değildir.
412 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Bireyin din ile olan etkileşimini belirleyen şey KÜLTÜR - GELENEK tir.

Aynı dinin farklı coğrafyalarda farklı yaşanabiliyor olmasının da en önemli nedeni budur.

Tüm Reklamları Kapat

Din in teorik anlamda amacı insanı teselli etmek, mutlu etmek falan değildir. Bizim faydacı kültürümüz gereği geleneksel algı böyledir. Din gibi koca bir disiplini sadece teselli aracı olarak ele almak ciddi anlamda kültür dezenformasyonu olarak tanımlanabilir. İşte bu yüzden teselliye ihtiyaç duyacak yetersizlik aşılanmış bir bireyin bu ihtiyacını (!) din ile, kadın, alkol, vs ile giderme çabası acınası bir durumdur ve din disipliniyle ilgisi bile yoktur.

Yaşama anlam yüklemekte zorlanan bireyin ölüm korkusunu yenmesi için din e tabi olması da yine kültürel defektlerin başında gelmektedir. -Din afyondur- nitelemesini yapan ateist bireylerin, din i değil, kültürü eleştiriyor olmalarının en önemli nedeni de yine aynıdır. Aslında din i afyon olarak kullanan kültür yapısıdır. Din disiplini bunu önermez.

Tüm Reklamları Kapat

Herhangi bir disiplini ihtiyaçlarımızı gidermede araç olarak görmek, bizim gelişmemişliğimizin göstergesi olarak yeterlidir. Bireylerin ve kültürlerin yaklaşımlarını disipilinlerle karıştırma hatası nedeniyle bir çok kavram kargaşası ve kutuplaşma oluşmaktadır.

Yeteri kadar kendisini geliştirmekle ilgilenmiş bir birey, kendini teselli etmeye değil, geliştirmeye ihtiyaç duyar. Gelişim aşamasına girememiş bir bireyin din i araçsallaştırması, evliliği, bilimi vs araçsallaştırması onun kendi sorunudur.

Bu açılardan inanç biçiminden bağımsız olarak bireylerin korkuları, teselli ihtiyaçları ve bunlarla yüzleşmeleri kültür-gelenek üzerinden belirlenir.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (14 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 14 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ecem Kaya
Ecem Kaya
95K UP
Bir Evrim Ağacı Üyesi

Burası kendi fikirlerimi belirttiğim kısım isterseniz okumayabilirsiniz.

Materyalistlerin teselliye değil de gerçeğe ihtiyacı vardır bence . Ölüm gerçeği ile yüzleşmek ilk olarak zorlasa bile bir çok materyalist kişiden bu konu hakkında okudukça , yaşamak için kendine hedef koydukça ve geriye dönüp baktığında boşa yaşamışım diyeceği bir hayat yaşamadıkça ölüm korkusunun pek yaşamını etkileyeceğini sanmam . Ha ama belki etkileyebilir de bu bireysel bir durumdur . Kişinin kendini bu gerçekten soyutlayarak yaşaması da zararlı olabilir mesela öldükten sonra gelecek vaadeden dinlere inanan insanlar hayatlarının önemini kavrayamıyor ve zamanını boşa geçiriyor .Yani dinler bu korkuyu alsa bile sadece beyni kandırıyor . Materyalist kişiler ise genelde yaşamın sıradanlığını bildiklerinden zamanlarını daha değerli geçiriyor ve bu onları tatmin ediyordur az da olsa bence .

Tüm Reklamları Kapat

Kaynak kısmına size yararlı olacağını düşündüğüm bir video koyacağım izlemenizi tavsiye ederim .

176 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Ölüm Korkusu Üzerine . (12 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 12 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close