Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Görkem Gürsoy
Görkem Gürsoy
1,240 UP
Üye
2

Havanın hızı nedir???

Biraz saçma gelebilir ama bu soru hep aklıma takılıyor. Mesela 100 metrelik havasız bir oda var ve bu odanın kapısının dışında normal oksijenli bir hava var. Oksijensiz odanın kapısını açarsak dışardaki oksijen 100 metrelik odanın sonuna kaç saniyede varır? Umarım aptalca bir soru değildir.
1,297 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Lüzumsuz Adam
Fizik öğrenicisi

Soru aptalca değil :) Gazların kinetik teorisi bu sounun yanıtını verebilir. Bir hacim içerisindeki gaz molekülleri (ya da atomları) belirli bir hız dağılımına sahiptir, bu dağılımın ortalaması için eş bölüşüm teoremi kullanılabilir:

Tüm Reklamları Kapat

Burada m bir gaz molekülünün kütlesi, üzerinde çizgi olan v ortalama hızıdır. kB Boltzmann sabiti ve T de Kelvin birimindeki sıcaklık. Oksijen molekülü 16 proton ve 16 nötron içerdiğinden kütlesi olarak bulunur. değerini ve T=300 K (oda sıcaklığı) yerine koyarsak 482,09 m/s elde ederiz. Bu büyük bir hız. Yani sorudaki 100 metre mesafeyi yaklaşık 0,2 saniyede kat eder. Ancak bu hesap tek başına oksijen molekülünün hızını içindir. Molekülümüz tek başına değldir, etrafında çok sayıda başka molekül de olduğundan bunlarla çarpışma gerçekleştirir ve bu sonuç değişir. Çarpışmalar hesaba difüzyon teoremi ile katılır. Alınan yol x, D difüzyon katsayısı, t de zaman olmak üzere

Tüm Reklamları Kapat

yaklaşık bir sonuç verecektir. Hava yerine sadece oksijen-karbondioksit karışımı düşünelim ve 20 derecede olsun. bu koşullardaki oksijenin difüzyon katsayısıdır. Bu durumda, yukarıdaki bağıntıda x=100 m alırsak

3800 güne yakın bir değer çıkar, yani kabaca 10 yıl :) Sonuç şaşırtıcı değil mi? Peki o zaman kışın penceremizi açtığımızda neden odamız hemen soğur? Bu, dışarıdaki soğuk havanın hemen odanın her köşesine yayılması demek değil midir? Evet öyledir. Buradaki mekanizma hava akımıdır. Oysa yukardaki difüzyonda, hava akımına yer vermedik. Yani gazı kendi haline bıraktık. Oysa kışın penceremizi açtığımızda rüzgar, "cereyan yapması" vb. mekanizmalarla oksijen molekülleri çok daha hızlı hareket edip uzun mesafeleri kısa sürede kat eder.

383 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Gazların Kinetik Teorisi - Wiki (Türkçe). (13 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 13 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Orhan Cem Hüner
Orhan Cem Hüner
1,307 UP
elektrik elektronik mühendisi aday adayı

Eğer lise öğrencisiyseniz zaten bu konuyu görmüş olmanız lazım, gazların kinetik teoremi desem hatırlarsınız büyük ihtimal.

Gelelim soruya;

Tüm Reklamları Kapat

Hava dediğimiz şey aslında bir karışımdır. Çoğunlukla azot ve oksijenden oluşur. Daha rahat anlaşılması için havayı sadece oksijenden oluşmuş, ortamın da sabit basınç, sabit sıcaklık ve sabit hacimde olduğunu varsayalım.

Bir gazın difüzyon hızını ölçmek için için bir başka gazın difüzyon hızından yararlanabiliriz. Örneğin H2 gazının difüzyon hızını biliyor olalım ve H2 gazı belirttiğiniz odayı 100 saniyede dolduruyor olsun.Ayrıca hız formülünü de hız=metreküp/saniye olarak alalım.

Tüm Reklamları Kapat

formülünü kullanalım. Oksijen gazının mol kütlesi 32, hidrojen gazının mol kütlesi ise 2'dir. V1 hidrojen gazının hızıydı, v2 ise oksijen gazının hızı.

ise v2 buradan 0.25 çıkacaktır. Yani hidrojen gazı belirttiğiniz odayı 100 saniyede dolduruyorsa oksijen gazı 400 saniyede dolduracaktır.

234 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Wikipedia. (16 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 16 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close