Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
8

Birkaç kemikten tüm iskeletin yapısını nasıl öğreniyoruz?

Fosilleri incelerken bunları görüyorum. Birkaç kemik bulunmasına rağmen tüm iskelet yapısını ve dış görünüşünü ortaya koyabiliyorlar. Bu nasıl oluyor?
293 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Zeynep Thye
Zeynep Thye
29K UP
Bilgisayar Mühendisi

Özetle; Fosillerdeki DNA kalıntısı ile şimdiki canlıların dnalarını eşliyorlar. Canlıların fosillerindeki dna kalıntıları bir canlının dişleri bize onun gelişmiş mi yoksa ilkel bir canlı mı olduğunu, bitki mi yoksa et mi yediğini, hatta yumuşak veya sert bitkileri mi yediğini söyleyebilir. Kafatası, beyninin büyük mü yoksa küçük mü olduğunu ya da iyi mi yoksa kötü bir görme, işitme ve koku alma duyusu mu olduğunu söyleyecektir. Bir canlının kafatasının şekli, bize başka hangi canlılarla ilişkili olduğunu ve soy ağacında nereye uyduğunu da söyleyebilir.

Ve diğer fosillerle eşleştirmek için fosil kalıntıları itinayla saklanır.

Bu koleksiyonlardaki fosil kemiklerinin standart saklama koşulları DNA'nın hayatta kalmasına zarar verebileceğini gösterir. 50.000 yaşına kadar olan ve 60 farklı arkeolojik ve paleontolojik bağlamdan kaynaklanan 247 otobur fosil kemiğinin nicel bir paleogenetik analizini kullanarak, yeni kazılmış ve işlenmemiş yıkanmamış kemiklerin daha fazla DNA içerdiğini ve işlem gören kemiklere göre iki kat daha fazla otantik DNA dizisi sağladığını göstermiştir. Bu etki, yalnızca yeni kazılmış kemiklerin sonuç verdiği bir Neolitik bölgedeki kemiklerde daha da belirgindi. Son olarak, 57 yıl arayla iki ayrı mevsimde kazılan 3.200 yıllık yaban öküzü olan bir hayvanın fosil kemiklerindeki DNA içeriği karşılaştırılmıştır. Yıkanmış, müzede saklanan fosil kemikler herhangi bir DNA amplifikasyonuna (çoğaltmak) izin vermezken, yakın zamanda kazılan tüm kemikler otantik yaban öküzü dizileri vermiştir. Yaban öküzü kemiklerinin bir koleksiyonda saklandığı 57 yıl boyunca, en azından önceki 3.200 yıllık cenaze töreninde olduğu kadar çoğaltılabilir DNA'nın kaybolduğunu tespit edilmiştir. Bu tespit, geçmiş yaşam formlarının genetik mirasını daha iyi korumak için fosil kemiklerin kazı sonrası tedavisinin revizyonunu gerektiriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Pnas. (12 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 12 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Animals. (12 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 12 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close