Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ülvi Bağıyev
Ülvi Bağıyev
3,607 UP
Üye
6

Samanyolu'ndan böyle kareleri nasıl kendim yakalayabilirim?

her gece yıldızlara bakıyorum ancak bu manzarayla karşılaşamadım . böyle fotolar yakalaya bileceğim bir zaman var mı yoksa rastgele mi oluyor?
659 görüntülenme
Samanyolu'ndan böyle kareleri nasıl kendim yakalayabilirim?
Samanyolu'ndan böyle kareleri nasıl kendim yakalayabilirim?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Murat Koyun
Murat Koyun
11K UP
Amatör Astrofotoğrafçı

Milky Way'in yaz dönemlerinde Sagittarius Kolu(bkz yaz üçgeni yıldız takımları), kış dönemlerinde ise Perseus Kolu'nu görmekteyiz. Öncelikle Milky Way'in bu tarz fotoğrafını çekmek için ışık almayan çok karanlık bir bölgede olmanız gerekmektedir. Çıplak gözle görülememesinin en büyük nedeni ışık kirliliğidir. Işık kirliliğinin en az olduğu bölgeyii görmenin en iyi yolu bu siteden bulunduğunuz konuma en yakın gri renge yakın konumları seçmek olacaktır. www.lightpollutionmap.info. Ayrıca diğer önemli konu dolunayın olmadığı bir zamanı seçmelisiniz,en iyi dönem de dolunaydan 15 gün sonraki zamandır. Gelelim en önemli konuya, bir kameraya ve tripoda sahip olmanız gerekmektedir. Bunu en basitinden bir DSLR kamera ile de yapabilirsiniz. Fiyat/performans/ihtiyaç doğrultusunda alabileceğiniz güzel bir kamera ile, çok karanlık bir ortamda (bu karanlık ortamdan kastım elinizi dahi göremeyeceğiniz şekilde zifiri bir karanlık) bu tarz kareler yakalamanız mümkün. Bunu nasıl yapabilirsiniz sorusuna gelince, kameranızı tripoda yerleştirdikten sonra ayarlardan ''Manuel'' ayarı seçmelisiniz ve formatı her zaman RAW formatına almanızda fayda vardır. Daha sonra Diafram açıklığını mümkün olduğu kadar düşürmeslisiniz (ör:F2.8 gibi). Daha sonra enstantaneyi de (shutter speed) 15-20-30 saniyedeki aralıklarda ayarlamalısınız, ancak 30 saniyeler belki sorun yaratabilir zira dünya bu esnada dönüyor olacaktır ve yıldızlar silik çıkabilir. BULB modu ile de bazı kameralarda sonsuz mod ile çekim yapabilme özelliği mevcuttur. Son olarak ISO ayarının yapılması gerekmektedir, ISO sensörümüzün ışığa duyarlılık düzeyini belirler. Yapacağınız denemelerle birlikte ISO yu arttırarak tatmin edici sonuçlar elde etmek mümkündür.

313 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Işık Kirliliği. (7 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 7 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Ay Dönemleri. (7 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 7 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Space.com. (7 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 7 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Rahmi Eren Çakır
Öğrenci

Samanyolu'nu görebilmek için en iyi zaman yaz aylarının sonlarına doğru olacaktır. Bu zaman zarfında da en net şekilde görebilmeniz için temiz bir gökyüzüne ihtiyacınız var. Bunların dışında ışık kirliliği de çok önemli. Geçen yıl Ağustos ortaları gibi ışık kirliliğinin şehirlere göre çok daha az olduğu kırsal bir alanda bile Samanyolu'nu gökyüzünde sadece gri bir bulantı gibi görebildim -ki nereye baktığını bilmeyen bir gözlemcinin kolaylıkla gözden kaçırabileceği bir haldeydi-. Ayrıca zaten Samanyolu'nu bu fotoğraftaki gibi görebilmemizin imkanı yok. Fotoğraflarda Samanyolu rengarenk gözükebilir ancak insan gözü Samanyolu'nu sadece grinin tonları halinde görebilir.

Samanyolu'nu gözlemlemek fotoğrafını çekmekten çok çok daha kolay. Samanyolu'nun ekte bıraktığınız fotoğraftaki gibi çekebilmeniz için yüksek kalitede ekipmanlar ve fotoğrafçılık bilgisi gerekmekte. Kaynaklarda bıraktığım videodan da görebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

124 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Youtube. (7 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 7 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close