Her şeyi bir teori yerine ayrı ayrı teorilerle açıklamak bilimin bir aşaması, ve aslına bakarsanız geri bir aşaması. Bilim en temelde, birbirinden çok ayrıymış gibi görünen şeylerin aynı yasalara tabi olduğunu görmek ve göstermekten ibaret. Bu nedenle fizigin başlangıcı olarak Newton a işaret edilir. Gök cisimlerin birbirini çekmesi ve dünyadaki cisimlerin serbest bırakıldığında yere düşmesi birbirinden çok ayrı olaylar olsa da aynı yasalara tabi olduğunu göstermiştir. Elektrik yüklü cisimlerin birbirini çekmesi ile mıknatısın demiri çekmesi birbirinden çok ayrı olaylar gibi algılansa da sonraları bunların aynı şey olduğu görülmüştür. Bu görüldükten sonra, artık ayrı ayrı elektrik ya da manyetik kavramları yerine, elektromanyetik kavramı hayatımıza girmiştir. Yine birbirinden çok ayrı etkilere sahip olan zayıf kuvvet, güçlü kuvvet ve elektromanyetik kuvvetin aslında aynı yasaya tabi olduğu daha sonra gösterilmiştir.
Özetle bilim birbirinden ayrıymış gibi görülen yasaların ve kavramların birleştirilmesinin tarihidir. Bu nedenle her şeyin teorisine giden yolun, aslında birimin olağan seyri olduğunu düşünebiliriz. Her şeyin teorisi olmadan olmaz mı bilmiyorum, ama her şeyin teorisine doğru yürümeden olmaz, çünkü bilimin doğasında vardır bu.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Her Şeyin Teorisi (İngilizce). (6 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 6 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı