Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Bu Rak
Bu Rak
1,916 UP
Üye
1

Okyanus gelgitlerinde, okyanusu harekete geçiren gezegen çekim kuvvetinin büyüklüğünü ölçebilir miyiz? Başka etkileşim alanları var mı?

Gelgitleri oluşturan çekim kuvvetini ölçmek mümkün mü?(hangi cinsten ölçüm yapılacağını bilmiyorum) ve bu çekim kuvvetinin sadece okyanuslarda değil, karalarda veya insan üzerinde ne gibi etkilerinden söz edebiliriz? Mesela gezegen konumlarının depremleri tetikleyebilme düşüncesi gibi, başka ne gibi durumlardan söz edebiliriz?
155 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Lüzumsuz Adam
Fizik öğrenicisi

Büyüklüğü çeşitli yaklaşımlarla ölçülebilir muhtemelen (suyun ne kadar yükseldiği ölçülüp, bu kadar yükselmeye ne kadarlık kuvvetin sebep olabileceği vb. ). Aslında kabaca yapılan hesap bir fikir verebilir. Gelgit olayında ayın baş sorumlu olduğunu düşünelim. Elbette Güneş'in de sorumluluğu var, o da hesaba aynı yolla dahil edilebilir. Temel hareket noktamız Newton kütle çekim yasası:

Tüm Reklamları Kapat

Burada F kuvvet (Newton biriminde), G gravitasyon sabiti, M çekime sebep olan kütle (bizim problemimizde ayın kütlesi), m çekilen kütle (bizim problemimizde su), R bu iki kütle arası mesafedir. Ayın dünyaya en yakın olduğunda mesafesi yaklaşık 356200 km, en uzak olduğunda ise bu mesafe 406700 km oluyor, yani yaklaşık 50200 km lik bir fark var bu ikisi arasında. Gelgit işte bu farktan kaynaklanıyor. Ayın kütlesi yaklaşık olarak kg, ve gravitasyon sabiti de Nm^2/kg^2. Örnek olarak 1000 tonluk bir su kütlesini alalım. 1 km^3 lük (her kenarı 1 kilometre olan bir havuz) havuzdaki suyun kütlesi yaklaşık olarak 1000 ton. Buna uygulanan kuvvet ay en yakın mesafede iken yaklaşık 38,56 N çıkar, ay en uzak noktada iken de bu kuvvet yaklaşık 29,63 N olur. Aradaki fark yaklaşık olarak 10 N yani 1 kg kütleli cismin ağırlığı kadar. Hepsi bu, yani hemen hemen hiç!

100 kg kütleli, bir insana uygulanan kuvvet de 0,003856 N ile 0,002963 N arasında değişir, ayın mesafesi değiştikçe. Aradaki fark 0,000893 N yani, 0,0000893 kg kütleli bir cismin ağırlığı kadar. Bu değişimi hiç hissetmezsiniz, rahat rahat gelgit olayını izlemenin keyfini çıkarabilirsiniz.

Hesaba diğer gezegen ve Güneş in de etkisini aynı yolla katabilirsiniz ama sonucu çok değiştirmeyecektir. Çünkü kütle çekimi uzaklığın karesi ile azalan bir kuvvet, ve Güneş ya da diğer gezegenler Dünya'ya aydan çok daha uzak.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close