Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yiğit Onur
Yiğit Onur
1,744 UP
Üye
1

Kütle çekimi bir ivme midir?

Bunu dünya yüzeyindeyken nasıl anlarız? Veya dünya nasıl ivmeli hareket eder?
333 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ahmet Ürün
Ahmet Ürün
13K UP
Tıp öğrencisi

Öncelikle ivmenin ne olduğunu söyleyelim. İvme, hızın zamana göre türevine verilen isimdir ve vektörel bir büyüklüktür. Bu nedenle ivmeli hareketten bahsedebilmemiz için cismin bir doğrultudaki hızının değişmesi gerekir. Sorunuza dönersek; kütle çekimi bir ivme değildir bir kuvvettir ancak ivmeli harekete sebep olur.

F=m.a

Tüm Reklamları Kapat

F=kuvvet, m=kütle, a=ivme

formülünü incelediğimizde ivmeli hareket için bir kuvvetin gerektiğini görebiliriz. Kütle çekimi de bu kuvvetlerden bir tanesi olabilir. Dünyamızın da ivmeli hareketine katkıda bulunan bu kütle çekim kuvvettidir. Ayrıca Dünya dönme hareketi yaptığından hareket yönü sabit kalmaz. Bu da Dünyanın ivmeli hareketine bir örnek olarak gösterilebilir.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Lüzumsuz Adam
Fizik öğrencisi

Genel Görelilik Teorisi'ndeki eşdeğerlik ilkesine göre yerel olarak (yani küçük bir mesafe için) kütleçekimi ile ivmeyi birbirinden ayırt edemezsiniz. Elbette bu genel anlamda "Kütleçekimi bir ivmedir." anlamına gelmez; sadece lokal (yerel) olarak böyle olduğu düşünülebilir.

Bu, giriş seviyesindeki genel görecelikte, sıklıkla şu örnekle anlatılır: Hiç camı olmayan, dışarısı ile irtibat kuramayacağınız bir araç içinde olduğunuzu düşünün. Araç dünyanın çekiminde ve ivmesiz hareket ediyorsa (ya da hareket etmiyorsa), kadarlık (yani düzeyinde) bir yerçekimi ivmesi hissedersiniz. Araç, Dünya'nın (ya da başka bir şeyin) çekiminde olmasa ama kadarlık bir ivme ile (yukarı doğru) hızlansa, yine aynı şeyi hissedersiniz. Dahası, elinizde kütle çekimini ölçebilen bir cihaz olsa ve ölçüm yapsanız, aracın kütleçekimi etkisinde olmadığı ama ivmeli hareket yaptığı durum ile kütle çekiminde olduğu ve hareket etmediği (ya da ivmesiz hareket ettiği) durumda aynı ölçüm sonucunu elde edersiniz. Yani "ivme" mi "kütle çekimi" ni ayırt edemezsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak içinde olduğunuz araç yeterince büyükse, kütleçekimi etkisinde olduğunuz durumda, aracın farklı yerlerinde yaptığınız ölçümler farklı sonuç verecektir. Sonuçta kütleçekimi, mesafe ile ilgilidir. Bu da "ivme" ile "kütleçekimi"ni birbirinden ayırt edebilmenizi sağlayacaktır. İşte "lokal (yerel)" olma koşulu tam da bu noktada ortaya çıkıyor: Bu koşul, ancak aracın boyutlarının küçük olması durumunda sağlanıyor. Bu koşul sağlandığından ivme ile kütleçekimi etkilerini birbirinden ayıramıyorsunuz.

Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close