Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Dinler ve inançlar ne olursa olsun günün sonunda birer iddia mıdır?

Okumak için bir şeyler bırakırsanız sevinirim.
365 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Arsel Berkat Acar
Mimar, Skeptik, Evrim Ağacı Yazarı

Merhabalar,

Aslında sorunuz görünenden daha derin bir konuya parmak basıyor, çünkü burada "Gerçek nedir?", "Bilgi felsefesi nedir?" ve "Bilimin sınırları nedir?" gibi tonlarca soruyu da beraberinde getiriyor. Yine de burada konuya benzer şekilde yüzeysel yaklaşmaya çalışacağım, ancak "İnanç ve Bilgi" kavramlarını daha da derinlemesine araştırmanızı her açıdan öneririm.

Tüm Reklamları Kapat

Birincisi "İnanç", kelime anlamı itibariyle birçok kişi için farklı anlamlara gelmektedir. Bazıları bunu direkt dinlere bağlar, bazıları ise "varsayım" kelimesi yerine kullanabilir, mesela "Önümüzdeki hafta İspanya'ya gideceğiz". Ancak buna dair elinizde kesin bir kanıt yok, geleceği bilemezsiniz, ama haftaya kadar hayatta kalacağınıza inanarak gideceğinizi düşünebilirsiniz. Bu kelimeyi çoğumuz sıkça kullanabiliyoruz, bunda pek sakınca görmüyorum.

Ama eğer "İnanç" kelimesini "Kanıtsız olarak doğru kabul edilen şey" olarak tanımlarsak, o zaman bu otomatik olarak bir "İddia"dır (ve her iddia dikkate değer olmak zorunda değildir!), çünkü kanıtsız olarak ileriye bir şey sürüyorsun. "Varsayım" kelimesi ile burada ayrıldığı nokta, varsayımların daha önceki gözlemlere ve deneylere bağlı olarak ileri sürülen bir şeydir, yani körü körüne ileriye sürülen bir şey değildir. "Yarın yaşayacağımı varsayıyorum" ile "Yarın yaşayacağıma inanıyorum" benzer görünümlü olsa da, bu anlam farkından dolayı farklı şeylerdir, çünkü varsaymak kesinlik taşımasa da, inanmak daha çok kesinlik ifadesi taşıyabiliyor. İnsanlar varsayımların hatalı olabileceği gerçeğiyle kabullenebilir, inançların yanlış olabileceğini ise çoğu kişi kabullenmekte zorlanır çünkü inançlar kişiselleştirilebilir. Kimse varsayımlarını kutsal değerler gibi koruma derdinde değildir.

Tüm Reklamları Kapat

İkincisi, Dinler, birçok farklı inancı bir arada barındıran birer sistemdir. İçinde yaşadığımız evrenle ilgili iddialar öne sürer, haliyle bazı doğa-üstü ögelere de sahip olsa bile, doğanın kendisiyle de ilgili inançlar barındırdığı için bilimsel araştırmaya da tabidir. Eğer öne sürdüğü iddiaları destekleyecek kanıtları yoksa sadece inanca bağlı halde kalır. Burada bilimin çürütmesi gerektiği bir durum yoktur, çünkü iddia sahibi kimse, iddiasını kanıtlama yükümlülüğü de ona aittir. Bana gelip de "Ay peynirden yapıldı!" derseniz ve buna dair ileriye sürebileceğiniz tek şey "Ben öyle olduğuna inanıyorum!" ise, burada pek bir ilerleme kaydedemeyiz. Her insanın inancını kaale alırsak, her birine aynı dikkati verirsek, bilgi dünyası karman çorman bir hale gelir.

İnsanlar burada genellikle Carl Sagan'ın "İnanmak istemiyorum, bilmek istiyorum" sözünü dillendirirler. Bu noktada şöyle diyebiliriz: Kanıtı ortaya konulan, test edilebilir, tekrarlanabilir bir inanca "inanç" denmez, o bir bilgidir, ve yanlışlanabilir olması özelliğiyle de dogmatik değildir, ona inanıp inanmamanıza da bağlı değildir.

Burada daha denilecek çok şey var ve çok kısa bir şekilde "Evet hepsi birer iddiadır! Nokta." demek istemedim, ama özetle gerçeklik arayışımızda Bilim kullanabileceğimiz en iyi aracımızdır. Bunun için bazıları bize "Natüralist" etiketini yapıştırıp eleştirmek istese de, Bilimin işe yaradığını da bilmekteyiz. İşe yaramasaydı, ne bu yazıyı okuyabilecek teknolojiniz olurdu, ne de içinde yaşadığımız evreni anlayabilecek seviyede olurduk... Çünkü gerçekten de Sagan'ın dediği gibi, inanmaktan ziyade, "bilmek" istiyoruz.

İyi günler :)

167 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (1 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 1 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (1 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 1 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (1 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 1 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Genç Mühendis
Genç Mühendis
262K UP
Düşünür

merhabalar Syper Staria

Din denilen şey, eşi benzerine hiç rastlanmayacak olağan üstü varlıklara, bu konu hakkında hiçbir bilgi sahibi olmayan kimselerin anlattıklarına, kanıtsız inanmaktır. Yani evet günün sonunda bir iddadır daha öteye geçemez

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close