Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Hüseyin Açar
Üye
2

Ahlak, en iyi siyaset midir?

476 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Goktug Gonen
Siyaset Bilimi Uzmanı (Master Degree Student)

Soruya sağlıklı bir zeminde cevap verebilmek için bir kaç konuya değinmek zorundayız zannediyorum.

Ahlak başlı başına bir tartışma konusu. Etik referansın ne olacağı bir tartışma, sabit müşterek etik referans var mıdır olmalı mıdır ayrı bir tartışma. Kısacası ahlaki olan kadar felsefede konsensustan uzak bir tartışma daha yok.

"En iyi siyaset" diye sorduğunuz için de "en iyi"nin referansı benzer şekilde tartışmalı olacaktır. Etik bağlamda iyi ile kalite bağlamında iyilikten söz edilebilir. İyi bir aşçı cümlesindeki gibi iyi kalpli manasında olduğu gibi işini iyi yapan başarılı anlamı da taşır.

Tüm Reklamları Kapat

Normatif tartışmalar felsefi manada kazanım katsa da ben pozitif olmayan perspektiflere girmek konusunda çekimserim, bundan dolayı "Başarılı, etkin, etkili, verimli, yüksek performanslı bir siyaset etik prensipleri mi referans almalı?" diye algılıyorum sorunuzu.

Siyaset; etkileşimin başladığı her iki insan iletişimine dahi sirayet etmiş iktidar ilişkilerinin kurumsallaşmış yapısıdır. İktidar ilişkisi erken çağlarda salt fiziki güç ve nicel grup kapasitesini merkeze almış olsa da bugünün komplike sosyal network ağı içerisinde iletişimsel bir mahiyet kazanmıştır. Strateji, taktik, plan ve program belirleyip uygulamaya koymak iktidar kazanmak, korumak veya o iktidarı kullanmanın temel mekaniğinin gereğidir. Stratejik düşünce ve eylem de ontolojisi gereği durumsal ve dinamiktir. Doğası gereği tutarlı tek bir güzergahı temel alamaz. Sürekli olarak faktörlere göre eylem, söylem ve düşüncelerini dinamik tutmak durumundadır.

Tutarsız ontolojisi dışında siyaset arenasının bir çeşit seleksiyon sahası olduğunu da unutmamak gerekiyor. Hayatta kalmak ve neslini devam ettirmek konusunda başarılı fikirler, organizasyon ve hareketler oyunda kalır diğerleri yok olur. Bu mücadele sahasında rakiplerine karşı giriştiği yarışta her politik unsur olabilen her türlü silah (enstürman) ile oyununu oynamak zorundadır. Bu oyunu beğenmeyenler oyunda yenilir beğenip iyi oynayabilenler oyunda kalır. Bu sabit bir ilkesel duruşun siyasette filizlenmesini engeller.

Ayrıca Dünya üzerindeki bütün ilişki biçimlerinin asli kurucu alt yapısı niteliğindeki bu kurumun etik gibi soyut ve teorik bir disiplince şekillendirilmesi gerçekçi değildir. Normatif değer sistemi ile bireylerin yaşam pratiklerini belli ilkeler çerçevesinde sistematize etmesi dahi ütopiktir. İnsan doğumdan ölüme tek bir ideal ilke sistemi ile yaşayamaz.

Tüm Reklamları Kapat

Kolektif eylemlerde bireyselken başarılamayan bu durumun gerçekleşmesi çok daha zordur. Kolektif reaksiyonun tanıdığı anonimlik; insanların vicdan gibi içsel etik mekanizmalarından bile kaçışı için imkan tanımaktadır.

Yapılamaz oluşu bir yana acaba etik prensipler çerçevesindeki bir siyaset ve kamu yönetimi gerçekten insanlık için daha güzel bir dünya yaratır mı ayrıca sormak gerekli. Başarılı ve verimli bir yönetsel pratik ile etiğin alanları kaynaşmak zorunda mıdır mesela.

272 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close