Atomaltı (subatomic) parçacıklar detektörler yardımı ile görülebilir. (aslında fark edilir dememiz daha doğru olur)
Günümüzde bu parçacıkları keşfetmemizi sağlayan iki aygıt vardır.
- Elektromanyetik Kalorimetre
Elektronları ve fotonları, enerji izleri ile tespit eder. Elektrik yüklü partiküller ile dolu detektörler, foton ve elektronlar ile etkileşime girer ve bir enerji izi bırakır. Bu izi rahat tespit edebilmek için, kalorimetre enine kesitlidir ama partiküller boyuna hareket edecek şekilde detektöre girer.
- Hadronik Kalorimetre
Hadron birleşik bir parçacıktır. Atom çekirdeği ile etkileşime girdiklerinde, bu enerjiden bir model oluştururlar. Her parçacığın, (proton, nötron, kuark vb) kendine özgü bir enerji modeli vardır. Bu sayede hangi parçacığın, ne kadar sayıda ve hangi yolu izleyerek detektörden geçtiği saptanır. Bunun dezavantajı, enerjinin bir kısmı yanlış malzemede birikebilir, Hadronların detektör içinde çok homojen olması gerekir.
Elektromanyetik bir kalorimetre, özellikle elektromanyetik etkileşim yoluyla etkileşime giren parçacıkların enerjisini ölçmek için özel olarak tasarlanmışken, hadronik bir kalorimetre, güçlü nükleer kuvvet ile etkileşime giren parçacıkları ölçmek için tasarlanmıştır.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Atlas Detektörü Ve Kalorimetreler. (28 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 28 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Elektomanyetik Kalorimetreler. (28 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 28 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı