Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
5

Yunan mitolojisi ile arap yarımadası coğrafi olarak birbirlerine çok uzak olmalarına rağmen neden arap dinleri ile yunan mitleri çok benzerdir?

952 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Genç Mühendis
Genç Mühendis
257K UP
Düşünür

Merhabalar alperen yılmaz

Dunyada 3 buyuk dın var. Musevilik, muhammediyelik, ise ilik. Aslında bu 3 dın aynı kaynaktan beslenir.Antik Ortadogu Mitolojileri. Kaynak=1874de kuyuncukta yapılan kazılarda yapılan çalışmalardır. George Smith yaptığı kazılar ve arastırmalar sonucunda tecratta ve İncil de yazılan butun hikayelerin(!) daha eskiden anlatılan Baska hikayeler(!) oldugu anlasıldı. Sümerle bakılmış gılgamıs, Nuh tufanını atlatmıltır. Eski mısıra bakılmış, horus bakire İsis-Meri den dunyaya gelmiş 30 yaşında Anup tarafından vaftiz edilmiş öldükten sonra 3 gun sonra dirildiği yazıyo, Frigyada Attis bakire nana dan dunyaya gelmiş öldükten 3 gun sonra goklere yukselmiş, Hindistan'a Krişna bakire Devaki den dunyaya geliyor olumunden hemen sonra diriliyor, Yunanistan'a Dionysus, Perste Mithra,.... Bu liste uzar gider ama hep aynı olayın farklı versiyonları anlatılır durur.

Tüm Reklamları Kapat

Bunların hepsinin aslında insan tarihi. Milletler hep en guclu hukumdarları efsaneleştiriyorlar. Hz Davud mesela bir generaldir ole mucizeleri falanda yoktur. Yada hz Suleyman İsrailogullarına en parlak donemi yasatmıştır basarılı savasları olmus tur, sonra bir bakmış ki efsane yazılmış kendisine''hz suleyman cinleri kontrol edebiliyor ''. Dinlerde ne mucize vardır, nede kendi dinini dogru gosterecek ufacık bir kanıt.

Hepsi farklı hikayelerin ve efsanelerin vucut bulmuş halidir.

Tüm Reklamları Kapat

Peki nasıl bu din hikayeleri avrupaya yayıldı?

Cevap basit, ticaret ve etkileşimler sayesinde. O donemde tüccarlar dunyayı geziyolarlar. Hepsininde bir durağı var=Milet. Egede bulunuyor gunumuzde, ingiltereden gelende milete suruyo ticaret yapıyor, yunandanda araplarda mısırlılarda.

Akıllı bir adam burada cok şey ogrenir. Farklı kulturler tanır, farklı efsaneler duyar. Al bu duydugun hikayeleri kendi topraklarındaki cahil insanlara pazarla sonra, meraklı bir kalabalık olsun birkaç mucize orneği goster tamamdır sen din alimisin artık! Gecmişte bunlar yasandı ve maalesef ki hepsi yalan ve uydurmalardan ibaret, tarih bize bunu soyluyor.

328 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Eh İşte
Eh İşte
9K UP
Akıllı

TİCARET

Eski Çağlarda kervan sistemi bir ürünü bir yerden alıp başka bir yere satmak değildir. Böyle yaparsan direkt batarsın.

Tüm Reklamları Kapat

Mesela Yemenden çıkan bir kervan Mekkeye gidip geri dönerse zarara girer. Yemen, Mekke, Medine giderek "en az" batı anadolu kadar uzağa gitmesi gerekir. Ancak bu şekilde kara geçer. Yemenden aldığı ürünü Mekkeye satsa aynı coğrafya olduğundan kara geçmez ve çölde seyahat etmek için harcadıklarını cepten öder.

Daha fazla kar yapmak isteyen adam hazır Anadoludayken, Avrupaya geçer ve karını kat be kat arttırır. Gittiği hey yerde uzun durmaz fakat bazı temel bölgelerde en az bir gün durur, mallarını satar, yeni adam ve ürün alır, dinlenir. Kervanlarda öyle 3-5 kişilik değil en az 30-40 kişilik olur. Böylelikle çok uzak iki yerde ki insanlar birbirleriyle sürekli iletişim içinde olur.

Tüm Reklamları Kapat

Gemi ticaretine gelirsek bu kervandan da uzağa gider. Gemi yolculuğu tehlikeli, zor ve kervandan daha pahalıdır. Bu yüzden mallarını kervanla götüremeyeceği kadar uzağa götürerek daha pahalıya satar. Norveçten çıkan bir geminin Afrikaya gitmesi gibi. Veya Portekizden çıkan geminin Hindistana ulaşması.

SAVAŞLAR

Savaşlara gelirsek. Mesela Büyük İskender diyorsun şu kadar toprak fethetmiş. Peki bu adam ordusuyla ilerlerken herkesi öldürüp durmadan hareket mi ediyor? Hayır. Seferler yıllar sürer. Muharebeler ise saatler.

Büyük İskender Makedon. Adam Afganistana kadar fethetmiş. Yani hem Arap, hem Pers, hem de Yunanlar bu adamın askerleri ile konuşmuş. Bu adamın soyluları tarafından yönetilmiş. Bu adamın bayrağı altında yaşamış.

GÖÇLER

Bu konuda en iyi örnek göçebe halkar olur. Bulgaristan mesela (Bulgaria) türkçe bir kelime çünkü bulgar türkleri Orta Asyadan gelip Avrupa yerleşiyorlar. Sonra slavlar karışıp bugünkü hallerini alıyorlar. Böylelikle hem Slav hem de Türk mitolojileri, kültürleri karışıyor.

Son olarakta aklında tutmanda fayda var ki o zamanlar olağan üstü durumlar absürt değil. İnsanlar gerçekten de inanıyorlar.

Hatta büyülü hikaye anlatan kişileri dinlemek büyük bir zevk ve insanlar bu hikayelere para veriyorlar. Hanlarda maceracılar böbürlenerek efsanevi hikayelerini anlatıp beleş yemek yiyorlar. Ozanlar para karşılığı ateşin başında müzikle şarkıyla karışmış efsaneler söylüyorlar.

Böylelikle mitler kıtalarda yayılıyor.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close