Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Aslanların evrimi nasıl gerçekleşti?

1,991 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Tüm Felidae türlerinden gelen nükleer ve mitokondriyal DNA'nın filogenetik analizleri, evrimsel yayılımların Miyosen'de Asya'da 14.45 ila 8.38 milyon yıl önce 16.76 ila 6.46 milyon yıl önce başladığını göstermektedir. Panthera soyunun genetik olarak Felidae'nin ortak atalarından 9.32 ila 4.47 milyon yıl önce 11.75 ila 0.97 milyon yıl önce ayrıldığı tahmin edilmektedir. Panthera'nın coğrafi kökeni büyük olasılıkla kuzey Orta Asya'dır. Analiz sonuçları aslanın filogenetik ilişkisinde farklılık gösterir; 3.46 ila 1.22 milyon yıl önce ayrılan jaguar (P. onca) ile aynı zamanda 3.1 ila 1.95 milyon yıl önce ayrılan leopar (P. pardus) ile bir kardeş grup kurduğu düşünülüyordu ila 4.32 ila 0.02 milyon yıl önce. Aslan ve kar leoparı (P. uncia) ataları arasındaki melezleşme muhtemelen yaklaşık 2.1 milyon yıl öncesine kadar devam etti. Aslan-leopar klanı, en azından erken Pliyosenden beri Asya ve Afrika Palearktik'te dağıtılmıştır. Aslan olarak tanınan en eski fosiller Tanzanya'daki Olduvai Boğazı'nda bulundu ve 2 milyon yıllık olduğu tahmin ediliyor.

Modern ve mağara aslan soylarının ayrışma süresi için tahminler, modern aslanın nesil başına mutasyon oranına bağlı olarak 529.000 ila 392.000 yıl önce değişmektedir. İki soy arasında, aynı coğrafi bölgeyi paylaşmadıklarını gösteren gen akışı kanıtı yoktur. Avrasya ve Amerikan mağara aslanları, son buzul döneminin sonunda, diğer kıtalarda mitokondriyal torunları olmadan yok oldu. Modern aslan muhtemelen Orta Pleistosen sırasında Afrika'da yaygın olarak dağılmış ve Geç Pleistosen sırasında Sahra altı Afrika'da ayrılmaya başlamıştır. Ekvator yağmur ormanları 183.500 ila 81.800 yıl önce genişlediğinde, Doğu ve Güney Afrika'daki aslan popülasyonları Batı ve Kuzey Afrika'daki popülasyonlardan ayrıldı. Muhtemelen 98.000 ila 52.000 yıl önce ortak bir ata paylaştılar. Sahra'nın 83.100 ila 26.600 yıl önce genişlemesi nedeniyle, Batı ve Kuzey Afrika'daki aslan popülasyonları ayrıldı. Yağmur ormanları azaldıkça ve daha açık habitatlara yol açtıkça, aslanlar Batı'dan Orta Afrika'ya taşındı. Kuzey Afrika'dan gelen aslanlar 38.800 ve 8.300 yıl önce güney Avrupa ve Asya'ya dağıldılar.

Tüm Reklamları Kapat

Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu'daki aslanların yok olması, Asya ve Afrika'daki aslan popülasyonları arasındaki gen akışını kesintiye uğrattı. Genetik kanıtlar, Doğu ve Güney Afrika'dan gelen aslan örneklerinde sayısız mutasyon olduğunu ortaya koydu; Genom geneli bir dizi aslan örneği, Batı Afrika'dan alınan numunelerin Güney Afrika'dan alınan numunelerle allel paylaştığını ve Orta Afrika'dan gelen numunelerin de Asya'dan alınan numunelerle allel paylaştığını gösterdi. Bu fenomen, Orta Afrika'nın izole olduktan sonra aslan popülasyonlarının bir "eritme kazanı" olduğunu, muhtemelen Holosen'in başlarında Nil Havzası'ndaki koridorlardan göç ettiğini göstermektedir.

342 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (26 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 26 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close