Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Cool Fool
Üye
8

Toplama insan yapılabilir mi?

Soru biraz komik ve uçuk olabilir ama, en son kafa nakli basarıldığına göre ve kalp, böbrek, ciğer gibi organların nakilleri yapılabildiğine göre, bir kadavraya henüz beyin ölümü gerçekleşmemiş kişinin organları yerleştirilip toplama insan çıkarılabilir mi?
1,765 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap

Harika bir soru! Ve evet, benim bildiğim ve anladığım kadarıyla teoride bu mümkün.

En büyük problem, doku ve organ uyuşmazlığı; çünkü savunma sistemi yabancı doku ve organları reddedebiliyor. Bu nedenle yakın akrabalardan veya genetik olarak uyumlu bireylerden doku ve organ almak gerekiyor. Fakat ileride, genetik mühendisliğinin daha da ilerlemesi sayesinde, doku ve organların genlerine (dolayısıyla yapısal özelliklerine) doğrudan müdahale edebilmeye başlayacağız (şu anda da bunu yapabiliyoruz; ama daha kısıtlı olarak).

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca nanoteknolojideki atılımlar sayesinde, sıfırdan hücreler (veya en azından bireyin hücrelerini yönlendirerek sıfırdan dokular) üretmemiz mümkün olacak. Bunu da şu anda da kısıtlı olarak yapabiliyoruz.

Tüm bunlar bir araya geldiğinde, sizin harika bir şekilde "toplama" diye ifade ettiğiniz yapılara ulaşmamız çok olası.

Tüm Reklamları Kapat

Nihayetinde insan, trilyonlarca hücreden oluşan bir hücre kolonisi. Modüler bir yapıya sahip; yani bu hücreler tamamen homojen dağılmış değiller; özelleşmiş olmalarından ötürü heterojen bir dağılım var. Fakat tüm hücreler, sadece birkaç adet kök hücreden köken alıyorlar; dolayısıyla insan embriyosu içerisinde ortak bir atayı paylaştıklarını biliyoruz. Bu gerçekleri manipüle edebilmeye başladığımızda, sadece toplama insanlar değil, sıfırdan insanlar yaratmamız bile mümkün olacak.

Etik ise bambaşka bir konu tabii ki.

1,209 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
30
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Lüzumsuz Adam
Fizik öğrenicisi

Elbette çıkarılabilir, bu gün olmasa da bir gün mutlaka... Sadece insan değil evrende var olan her şey "toplama" zaten. Var olan her şey aynı yapı taşlarından meydana geliyor. Onları birbirinden farklı kılan şey bu temel yapı taşlarının nasıl bir araya geldiğinin bilgisi. Yoksa temel yapı taşları evrenin her yerinde mevcut.

Bazı şeylerin bilgisine erişmiş durumdayız. Binalardan nanomalzemelere kadar çeşitlilikteki şeylerin bilgisi elimizde mevcut, bunları yapabiliyoruz. İnsanın bilgisine de tamamıyla sahip olduktan sonra geriye sadece temel yapı taşlarını toplamak ve elimizdeki bilgiye göre bunları bir araya getirmek kalıyor...

Tüm Reklamları Kapat

626 görüntülenme
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Deniz Sever
Düşünür

Üstteki Batuhan Sönmez adlı kişinin sunduğu argüman bilim dışıdır. Gördüğümüz bir sahneyi tekrar hatırlama sebebimiz beyinde kaydedilmesidir. Kör olup da hatırlama sebebimiz de budur. Insanın hatırlaması "ruh" tarafından olsaydı, Alzheimer olan insanlar ruhsuz olurdu.

Kaldı ki bellek tek bir kısımdan oluşmuyor. Ön bellek dediğimiz geçici bilgileri attığımız (telefon numarası vb), ana bellek ve sosyal bellekten oluşmaktadır. Bu bilgiler beyinde çeşitli elektriksel iletişimler sonucu kaydedilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ve beyin; göz, kaslar, refleksler gibi bütün organların yönetildiği yerdir. Sağ ve sol lobun karşıladığı yetenekler birbirlerinden farkli ve ayrıca neşe, keder, öfke gibi duygularımız beyinden salgılanan kimyasallar ile gerçekleşir, bu yüzdendir ki çoğu psikiyatrik hastalıkta ilaçlar ile tedaviye gidilir ve beyin kimyasinda düzenlemeler yapılır. Evrimsel olarak da örneğin vahşi bir tehdit ile karşı karşıya kaldığımızda adrenalin hormonumuz sayesinde hayatta kalabilmek için tehditi daha iyi algilayabilmek amacıyla korku, endişe gibi duygular hissederiz. Bu durumun etkisiyle daha daha hızlı koşabilir, daha hızlı karar verebiliriz. Tam o anda kandaki stres hormonlarının miktarlarını ölçecek olursak epey yüksek çıkacaktır. Tıpkı depresyon hastası birinin serotonin hormonu açısından eksikliği olabileceği gibi. Dolayısıyla göz hareketlerimiz beyine bağlıdır. Organ nakli yapılması için bu yüzden hastanın beyin ölümü gerçekleşmemiş olması gerekir. Çünkü beyin ölmezse organlar nakil edilebilir.

253 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Beyin Nasıl Çalışır?. (24 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 24 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Beynin Bölümleri. (24 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 24 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Beyin Nasıl Kayıt Tutar?. (24 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 24 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Hormon Ve Psikoloji. (24 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 24 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close