Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ülvi Bağıyev
Ülvi Bağıyev
3,607 UP
Üye
1

dünyaya düşen bir meteorla insanlığın henüz keşfetmediği bir elementin gelmesi mümkün mü?

mesela bir metal ama dünyada henüz bu metale dünyada rast gelinmesin
180 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Koralp Erin
Koralp Erin
209K UP
Astrofizik meraklısı

Keşfedilecek element kalmamıştır diyerek, bilime ters düşecek bir yorum yapmak istemezdim ama maalesef bildiğimiz fizik kuralları bizi buraya getiriyor.

Elementler, kaç protona sahip olduğuna göre numaralandırılmıştır. 1 adet protona sahipse, Hidrojendir. Eğer 6 protona sabhipse Karbondur. Bu böyle sırayla gider, yani arada boşluk yoktur. 1'den 98'e kadar olan elementler kararlıdır, doğada kendi başlarına oluşabilir. Bundan sonra kararsızdırlar, çabuk bozunurlar. Bunları Nükleer Reaktörlerde veya laboratuvarlarda yapay olarak üretebiliriz. Bazıları saniyenin binde biri gibi bir sürede oluşup kaybolur. Bir elementte ne kadar çok nötron ve proton varsa o kadar az kararlı hale gelir. Unbiniliyum'um en yüksek atom numarasına sahip, hipotetik element olduğu düşünülmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Aslına bakarsanız, periyodik tablo amacına ulaşmıştır ama bu onun daha fazla genişletilemeyeceği anlamına gelmez. Yani atom numarası 120'den fazla olan element üretebilirsiniz ama kararsız olacağı için hiç bir yararı yoktur.

Doğal olarak sorunuzun cevabı; mümkün değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak burada bilimkurgusal bir parantez açmam da gerekebilir. Bizden çok daha ileri teknolojiye sahip bir medeniyete ait kompozit bir malzeme ile karşılaşabiliriz. Örneğin çelik bizim keşfettiğimiz bir kompozit malzemedir. İçinde Karbon, Mangan, Silisyum, Fosfor, Krom vb. gibi bir çok element, belli oranda bulunur. Bizim henüz keşfedemediğimiz birçok kompozit malzeme olması mümkündür.

Not: Ne tür bir kaynak aradığını bilmiyorum, konuya uygun spesifik bir kaynak bulmak zor çok geniş bir konu ama ağır elementlerin neden kararsız olduğuna ve nasıl yapıldığına dair Dr.Emily Conover'in makalesini ekliyorum.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Sciencenews. (22 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close