Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Fen Bilim
Fen Bilim
1,117 UP
Üye
1

Karakter ve kişilik özellikleri genlerle mi belirlenir?

Örneğin bir insanın dürüst, hoşgörülü, sabırlı, zeki, otoriter, kavgacı, içe dönük vb. Özelliklere sahip olmasında genlerin rolu var mıdır? Eğer varsa bunu kanıtlamak mümkün müdür?
8,921 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Barış Kaan Ok
Öğrenci

Hem evet hem hayır. Erken dönem ikiz çalışmalarıyla birlikte kişilik özelliklerinden bazılarının kalıtsallık oranının yüksek olduğu gösterilmiştir. Hatta hangi özelliğin ne kadar genetik temeli olduğuyla ilgili hesaplamalar bile mevcuttur. Örneğin yenilik arayışı özelliğinin genetik geçişinin olduğu biliniyor. Fakat şuan için bu kompleks davranış kalıplarını tek bir gene veya belli bir DNA dizilimine indirgemek devasa araştırma programlarına rağmen mümkün olmadı. Genel olarak genlerin beyindeki nörotransmitterlerin, nörotrofinlerin, hormanların ve diğer kimyasalların salınımını ve yapısını etkileyerek davranış kalıplarımız üzerinde etkisi olduğu düşünülüyor. Kısacası genlerin davranışı nasıl etkiledikleriyle ilgili detaylı bilgilere sahip olmasak da genlerin davranış kalıplarımızı etkilediğiyle ilgili çok genel bulgular var. Davranışçı genetik hala cevaplanmamış çok önemli soruların olduğu bir alan olarak karşımızda duruyor.

1,645 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Do Genes Influence Personality?. (17 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
Akademik veya güvenilir kaynaklar sunulmamıştır.
0
Mert Altınay
İş adamıyım

Mesala erkek cocuk dayıya benzer denir halk arasonda buna genetik geçiş sebep olur bence çünkü dna kodları kişiye özel üretilen kodlardır ata tohumu yani ilk insan çoğalır ve pi sayısı ortaya cıkar sınırsız dna üretimi diye de birşey yoktur üstelik bunun bir kapasitesi vardır herşeyde olduğu gibi bölük pörçük oldu ama adem baba ve havva anne den itibaren genler genleşmrye başlamış şöylede bir soru var allah insanı çamurdan yarattı evet ama bu yaratılam bir kaç genmiydi yani ilk insana havva adem baba anne deniyor ama bu 2 kişimiydi yoksa toplu bir yaratımmı mevcuttu yani 1500 yıllık bize şimdi ışık olan bir kitap ama o zamanın arapçası bu zamanın arapçası çok farklıdır eğer tek bir gen adem ve havva ise ki ben bu ihtimale daha çok yoğunlaşıyorum çünkü bozuk dnalar otizm veya engelli doğmak fiziksel olarak hep dna hatası bunu hard diskteki badsectorlere benzetebiliriz eğer badsectorlu bolgedrn geçerken disk dosya kopyalamaya çalışırsa disk hata verecektir dna kodlarıda oluşurkrn anne karnında hata veriyor bu sebeple engelli doğuluyor ama bunu tedavisini aziz sancar buldu ilaçla sanırım bi nevi ağır bşr ilaç olduğunu düşünüyorum yani genetik geçişte yeni bir dna ediniyorsun ama etten kemikten olamnı sağlıyan farklı bir dinamik var iki farklı gen iki farklı dna ortaya çıkan yeni bir gen yeni bir dna ve üreme ile oluşacak dnalar karışım drğil çok basit gen+gen=yeni dna+gen şöylede denilebilir +gen+-gen=yeni dna+yeni sperm kodu herkesin sperm koduda farklıdır bu teoriye göre böyle olmalı başka yolu yok yani dna tamiri ağır hasarlı değilse mümkün ama eğer ağır hasarlı ise bölümlere ayrıla bilir yani hasarlı alanı kullanın dışı bırakırız biz böyle durumlarda geriye kalan hasarsız dna işlem yaparken hasarlı kısımı görmez böylece engelli doğumun önüne geçilmiş olur dezavantajı alan kapasite azalır aslında öğrenince değil ama dışarıdan baktığında muazzam karışık birşey sağlıkla:) türkçe zayıf biraz ksura bakmayın

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close