Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Uçuşun evrimi nasıl gerçekleşti, uçabilmek canlılara nasıl bir avantaj sağladı?

310 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ecem Kaya
Ecem Kaya
95K UP
Bir Evrim Ağacı Üyesi

Uçuş tarihte dört kez ayrı olarak gelişmiş gibi görünüyor: böceklerde, yarasalarda, kuşlarda ve pterosaurlarda. Bu dört uçan hayvan grubu, tek bir uçan atadan evrimleşmedi. Bunun yerine, hepsi uçamayan ayrı atalardan uçma yeteneğini geliştirdiler. Bu uçuşu yakınsak bir evrim haline getirir.

Evrim zeka ile hareket etmez. Sadece belirli özelliklere sahip bireylerin hayatta kalmasını destekler. Uçma yeteneği kazanmış bir hayvan yırtıcılardan daha iyi kaçabilir. Bilim adamları, bunun kuş ve böcek uçuşunun evriminde önemli bir itici faktör olabileceğine inanıyorlar. Bu hayvan, pterosaurlarda ve yarasalarda olduğu gibi, uçan veya hızlı hareket eden avı yakalamak için daha iyi bir konumda olabilir. Bir çevrede daha iyi hareket etme yeteneği, büyük olasılıkla yarasalar için olduğu gibi gece, uçan böceklerin besin kaynağını kullanan yeni yiyecek kaynakları bulmaya dabyarayabilir .

Soyu tükenmiş bazı canlılardan gelen fosillerin incelenmesi, zamanla uçan hayvanların daha iyi ve daha verimli bir uçuş sağlamak için yeni fizyolojik uyarlamalar kazandığını ortaya çıkardı. Archaeopteryx (aşağıda resmedilmiştir) 150 milyon yıl önce yaşayan ve tüy gibi bazı kuş özelliklerine sahip olan, aynı zamanda birçok dinozor özelliğine de sahip olan (örneğin uzun, kemikli bir kuyruk, pençeli parmak uçları ve dişler) uçan bir yaratıktı. Bununla birlikte, kanıtlar bu canlının modern uçan kuşlarla ilişkili büyük pektoral kaslara sahip olmadığını gösterir, bu nedenle güçlü bir delil olmayabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Archaeopteryx
Archaeopteryx
Science World

Farklı uçan hayvanların kanatlarına baktığımızda, her grup kendi kanat yaratımlarında farklı yapısal çözümler geliştirdiğinden çok farklı yapısal düzenlemeler görebiliriz. Yarasalar hala memeli atalarının beş ayrı basamağını tutarken, kuşlar sürüngen atalarının bir zamanlar sahip olduğu ayrı basamakları kaybetti - kemikleri kaynaştı ve kanatlarının yapısını oluşturmak için değişti.

Kuş ve yarasa
Kuş ve yarasa
Science World

Bir yarasanın kanadının tasarımı, kanatları daha çok birbirlerinin ayna görüntülerine benzeyen kuşların aksine, kanatlarını ayrı ayrı manipüle edebileceği anlamına gelir. Bu, yarasaların son derece çevik olmasını sağlar. Bir kuştan on kat daha hızlı yön değiştirebilirler. Yarasaların uçma yeteneği bir grup olarak başarılarına katkıda bulunmuş olabilir - 1000 türde yarasalar bilinen memelilerin% 20'sini oluşturur.

113 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Science World. (17 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close