Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Filan Kəs
Üye
5

Nötron yıldızları niçin çok güçlü manyetik alana sahip?

Manyetik alan haraketde olan yük etrafında yaranıyor. Nötron yıldızları adından belli olduğu gibi nötrondan oluşmaktadır. Ve çok ama çok az miktarda diğer parçacıklardan. Nasıl manyetik alan oluştura biliyor? Kendi etrafında ne kadar hızlı dönerse yani spine malikse manyetik alanada malik. Amma nasıl? Yani bu nasıl mümkün ola biliyor?
633 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Lüzumsuz Adam
Fizik öğrenicisi

İlk bakışta yüksüz olan nötronlardan oluşan bir yıldızın manyetik alanının olmaması makul görünüyor elbet. Dünyanın 10^-4 Tesla mertebesindeki manyetik alanına rağmen nötron yıldızlarının 10^8 Tesla mertebesinde bir manyetik alanları var. Aradaki fark gerçekten çok büyük.

Buradaki ilk önemli nokta: nötronlar yüksüz olmasına rağmen, yüke sahip daha temel parçacıklardan oluşuyor. Diğer nokta da şu: yıldızın çekirdeğinde hemen hemen süperakışkan fazda gibi davranan bir nötron çorbası, araya karışmış çeşitli yüklü parçacıklar olmasına rağmen daha üst katmanlarda demir atomu gibi atomların çekirdekleri, elektronlar vb. bulunuyor. Yani yine yüklü parçacıklar. Katmanlardaki sıcaklık ve kütle çekim gradientleri (değişimleri) ile birlikte tüm bu sistemin ışık hızının %70 ine kadar çıkabilen bir hızda döndüğü düşünün. Karşınıza bir manyetik alan çıkacaktır. Ancak nötron yıldızlarındaki bu büyük manyetik alan kaynağı hala tartışma konusu. Örneğin yıldızın oluşum aşamasından kalan ve bazı korunum yasalarınca varlığına devam eden manyetik akı ile problemi çözmeye çalışanlar da var.

Tüm Reklamları Kapat

226 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Nötron Yıldızlarındaki Manyetik Alan Kaynağına Dair Bir Çalışma. (16 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 16 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Nötron Yıldızlarındaki Manyetik Alan Kaynağına Dair Bir Yazı. (16 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 16 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Emrick Drake
Emrick Drake
32K UP
Fizik Aşığı

Nötron yıldızları büyük kütleli yıldızların çökmesiyle oluşuyor. Bu çökmede proton ve elektron birbirlerine çarpışıp nötronları oluşturuyorlar. Ve dışında da serbest elektronlar var. Bu konuda yeterince bilgiye sahip olmadığım için özür dilerim. Ama bence elektron serbest kaldığı için ve protonlar ve elektronlar çarpıştığındaki çıkan elektromanyetik güç bence bunu yapıyor. Ve bu hiper veya süperdev yıldızların dönme gücü ve manyetik gücü patlamayla çok küçük bir yıldıza aktarılıyor. Bir şey daha eklemek isterim. Magnetarlarda taşınım hareketi olarak bu manyetik alan oluşuyor. Ama magnetarlar bilim adamları tarafından nötron yıldızı ve karadelik arasında olan bir cisim olarak görülüyor tam nötron yıldızı değil ama ona çok benziyor. Bence bu nötron yıldızında da var.Umarım anlatabilmişimdir çünkü çok karışıktı. Özür dilerim

124 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Nötron Yıldızı. (16 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 16 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Magnetar. (16 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 16 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close