Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Turgay Aydın
Turgay Aydın
13K UP
Üye
7

Radyoaktif maddeler neden ışıma yapar?

1,863 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mehmet Can Ulaşlı
Meraklı Bir Lise Öğrencisi

Protonların içindeki maddeler (uud kuarkları) "güçlü nükleer kuvvet alanı" yahut "yeğin kuvvet alanı" ve dediğimiz alanlar sayesinde kararlıdır. Ancak protonların dengede kalmasının sebebi zayıf nükleer alan dediğimiz alan yüzündendir. Bu alan sayesinde proton-proton, nötron-proton gibi çekme kuvvetleri oluşur. Yani elektromanyetik alan yüzünden protonlar birbirlerini iterken zayıf nükleer kuvvet sayesinde atom çekirdeğinde bir arada kalabilirler. Ancak zayıf nükleer kuvvet 1/r3 gibi (r: uzaklık) ile orantılı iken (örnek olarak, gerçekten öyle değil. Demek istediğim uzaklığa göre daha çabuk değişiyor) elektromanyetik Kuvvet 1/r2 ile orantılıdır. Kısa ölçeklerde zayıf nükleer kuvvet elektromanyetik kuvvetten baskındır, artan atom numarası dolayısıyla atom hacmi yüzünden elektromanyetik kuvvet-zayıf nükleer kuvvet oranı elektromanyetik kuvvet yönüne bozulmaya başlar. Ve 235U'da olduğu gibi nötron çarpması gibi bir etki halihazırda dengesi çok hassas olan atomdan enerji ve başka parçacıklar çıkmasına sebep olur:

92U235+0n1 --> 3 0n1 + 36Kr92 + 56Ba141 + Enerji

Tüm Reklamları Kapat

Temel Alan Kuvvetleri
Temel Alan Kuvvetleri
Skinners-Physics
301 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Space.com. (16 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 16 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Fırat Bıyık
Fırat Bıyık
1,743 UP
ünvan sahibi değilim

Çekirdeğin bir arada dengeli bir duruş göstermesi, çekirdekteki protonlar arasında güçlü çekirdek kuvvetinden dolayı bir çekme kuvveti ve elektrostatik etkileşimden dolayı da bir itme kuvveti olmasıdır. Eğer bir atom çekirdeğindeki protonlar arasındaki itme kuvveti çekme kuvvetine karşı baskın özellik gösterirse bu durum çekirdeğin dağılmaya, parçalanmaya meyilli bir hal içinde olduğunu gösterir. Çekirdek bu durumunu uzun süre koruyamaz ve ışıma yaparak yapısını değiştirme (bozunma) eğilimi gösterir. Kararlı çekirdeklerde nötron sayısının proton sayısına oranının 1' e yakın olduğu görülür.

579 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Internet Sitesi. (17 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 17 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close