Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Neden tek bir atadan geliyoruz ? Bu kadar süre boyunca neden yeni yaşam formları ortaya çıkmadı ?

194 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Şu anda Dünyadaki tüm canlıların tek bir ortak atası olduğu biliniyor. Bu canlıya Son evrensel ortak ata (SEOA/LUCA) deniyor.

Ancak canlılık ilk başlarken, birden fazla atadan torun türler evrimleşmiş olamaz mıydı? Yani aslında "Evrim Ağacı" dediğimiz, tüm türleri bünyesinde barındıran ve birbirine bağlayan devasa filogenetik ağaç, aslında birden fazla ağaç olamaz mı?

Tüm Reklamları Kapat

Aslında olabilir. Hatta muhtemelen canlılık cansızlıktan ilk defa evrimleşirken, tek bir canlı değil, milyonlarca, hatta belki milyarlarca potansiyel "SEOA"lar bulunmaktaydı. Ancak günümüzdeki incelemeler gösteriyor ki, canlılar birden fazla ortak atadan değil, tek bir ortak atadan köken alıyorlar. Bu durumda yapabileceğimiz en önemli çıkarım, bu potansiyel diğer ortak ataların, bizim SEOA'mıza ve onun soy hattından gelenlere yenik düşmesi.

Bu, tek bir bireyin bir diğerine yenik düşmesi şeklinde olmak zorunda bile değil! Belki de on milyonlarca yıl boyunca birden fazla soy hattında canlılık, birbirinden bağımsız olarak evrimleşti ve çeşitlendi. Ancak bu süreçte oluşan "Evrim Ağaçları"ndan birisi, bir bütün olarak diğerine (veya diğerlerine) baskın geldi ve onların soyunun tükenmesine neden oldu. Bu sayede o diğer potansiyel soy hatlarından hiçbir tür günümüze kadar gelmeyi başaramamışken, gezegenimiz üzerinde tek bir Evrim Ağacı hayatta kaldı ve günümüze dek korundu.

Tüm Reklamları Kapat

Elimizde ayrı bir soy hattından geldiğine dair şüphe uyandıran tek bir canlı türü, veri veya kanıt bulunmuyor. Dahası, canlılığın birden fazla kökenden başlamamış olması için hiçbir gerekçe bulunmuyor. Her geçen gün artan sayıda bulgu, gereken şartlar bir kez sağlandıktan sonra canlılığın cansızlıktan çok hızlı bir şekilde, yani sadece birkaç on veya birkaç yüz milyon yılda evrimleşebileceğini gösteriyor. Dolayısıyla canlılık da birden fazla noktada başlamış; ancak sonradan tek bir köken ayakta kalmış ve günümüze kadar ulaşmış olabilir. Bu mantıklı, zira farklı kökenlere ait canlılardan birisinin diğeri üzerinde kurduğu en ufak avantajlar bile, başabaş bir var oluş mücadelesinin sürdüğü ilkin canlılık koşullarında diğer soy hatlarını hızla silip atmış olabilir.

İşte o günümüze kadar geldiğini bildiğimiz tek Evrim Ağacı, bildiğimiz ve bileceğimiz bütün türleri bünyesinde barındırıyor ve birbirleriyle akrabalık ilişkisi kuruyor.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (13 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 13 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Samet Cınar
Samet Cınar
5K UP
Muhendis,teknisyen,ic mimar

Evrim teorisine baktigimizda hersey tesaduflere ve bu tesadufler karsisinda ortaya cikan yasam formlarinin dogal seleksiyonuna bagli olarak devam edip edemiyecegine gore degisir. Ama sonucta elegin en sonundada en basindada temel aynidir. Nukleik asitlerin kombinasyonundan baska birsey degildir. Buna dayanarak hayatin baslangici evrensel bir kimyanin sonucu oldugunu dusunebiliriz. Hatta bunu evrenin diger yerlerindede tahmin edilebilir yasam formlari oldugunuda dusunulebilir belkide bir birine cok benzeyen yasam formlari oldugunuda dusunebiliriz. Normal sartlar altinda kimyasal tepkimelerin her zaman ayni sonucu verecegini dusunebiliriz. Yasamda evrensel bir kimyadir ayni sartlar altinda evrenin baska kosesinde gecen zamana gore belkide dunyadaki yasam formlariyla cok benzerlik gosterecektir. Zaman meselesinden cok sartlarin degismesine bagli olan bir konudur. Oksijen miktari milyon yil oncesine ulasirsa devleri gormeye baslariz. Eger dahada azalirsa daha kucuk ve yavas forlar hayatta kalabilir. Ama sonuc olarak tepkimeye girenler ayni ise sonucta ayni olacaktir.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close