Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Barış İşeri
Barış İşeri
1,026 UP
Üye
7

Papağanların veya muhabbet kuşlarının dış sesleri taklit etmesi, korunma içgüdüsü yüzünden midir?

3,822 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hakan Altıparmak
Üniversite Öğrencisi

Öncelikle sorunuz için teşekkür ederim, benim de merak etmeme vesile olup biraz araştırma yapmama sebep oldu. Sorunun cevabını verecek olursak anladığım kadarıyla şuan için tam olarak bu davranışın tüm sırlarını açığa çıkarmış değiliz. Fakat yine de elimizde bu konuya dair sorulara verebileceğimiz yanıtlar mevcut. Kuş bilimciler bu konuya papağanlar ya da muhabbet kuşları niçin diğer kuş türleri gibi kalıtımsal yollarla aktarılan bir ses hafızası şablonunu genler üzerinden yeni nesillere aktarmadığını bunun yerine ortam seslerini taklit etmeyi öğrendikleri sorusunu merak edip yola koyulmuşlar. Sebeplerden ilkini söylemek gerekirse; bu davranış yani ortam seslerini taklit etmek; iyi bir işitme, hafıza ve kas kontrolü gerektiren nöral fonksiyonların güvenilir bir sosyal göstergesidir. Papağan ve muhabbet kuşlarının koloniler halinde yaşadıklarını da düşünürsek bunu bir nevi kolonideki güçlü(sağlıklı) veya güçsüz(hasta) bireyleri tespit etmeye yarayan bir test olarak görebiliriz. Diğer sebeplere geçmeden önce ufak bir Türkçe dersi hatırlatması yapmak da fayda görüyorum. Şu cümlenin kulağınıza yabancı gelmediğini varsayıyorum: "Dil yaşayan, değişen bir olgudur.". Aynısı papağanlar ve muhabbet kuşları da için de geçerli aynı türün farklı coğrafyalarda yaşayan popülasyonları incelendiğinde kendilerine has tıpkı biz insanlar gibi bölgesel ağızlar yarattığını görüyoruz. Şimdi bu davranışın sebeplerini açıklamaya devam edebiliriz. Bu ortaya çıkan ağız nedeniyle papağanlar ya da muhabbet kuşları kolaylıkla yakın çevrelerden dişi ve erkekleri bulabilir ya da tam tersi onlardan uzak durması gerektiğini anlayabilir. Ortaya çıkan bu ağzın diğer bir faydası ise bölgeyi paylaştıkları komşularını tanımasına olanak sağlar ve dışarıdan gelen bir yabancının bir bölge sakini olup olmadığı ayırt edilir. Ayrıca tutsak bir muhabbet kuşu popülasyonunda yürütülen deneyler sonucunda; ses taklitlerinin kendini o klana ait hissettiğinin göstergesi olduğu gözlemlenmiştir. Kaydedilen gözlemler arasında muhabbet kuşlarının birbirini yargılarken benzer sesler çıkardığı da görülmüştür :). Ayrıca başka bir çalışmada da yabani papağan topluluklarının ses kayıtlarının çalındığı ve dinletilen papağanların kendi yerel ağız seslerine çok daha şiddetli tepki verdikleri gözlemlenmiştir. Bu da neden bu davranışı geliştirdiklerinin aslında doğrudan bir göstergesidir: Sesli ortamlarda dahi birbirleriyle iletişim kurabilmek. Son olarak bazen bu taklitlerin genel bir alıcıdan ziyade spesifik olarak birisine gönderildiği de biliniyor.

Tüm Reklamları Kapat

Eksikleri illaki vardır yazının konu hakkında söyleyecekleri olan arkadaşlar lütfen beni tamamlasın :).

1,522 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Www.scientificamerican.com. (23 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 23 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close