Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Gökhan Avcı
Üye 12 Temmuz 2020
1

Elektron pilde potansiyel yüklenip devrede akmaya başladığı an boş telde de elektrik alan kuvvetine maruz kaldığı için potansiyel kaybetmeli değilmi ?

Bir devrede pilin içinde potansiyel yüklenen bir elektron, pilden çıkıp devrede akmaya başladığı an ,aynı bir nesnenin yerçekimi kuvvetine maruz kaldığı an potansiyel kaybetmeye başladığı gibi, elektronun da elektrik alandan kaynaklanan kuvvet etkisinde dirence gelmeden ,boş telde de potansiyel kaybetmesi gerekmez mi ?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Lüzumsuz Adam
Fizik öğrenicisi 12 Temmuz 2020

Aslında tam olarak öyle değil. Öncelikle yerçekimi etkisi altına düşen bir kütle ile potansiyel farkı etkisinde hareket eden bir elektronun hareketleri arasındaki farkları hatırlamak gerekiyor. Bu farklardan birisi, yerçekimi etkisi altında hareket eden kütlenin hız kazanması yani soruda söylendiği gibi potansiyel enerjinin kinetik enerjiye dönüşmesi. Ama potansiyel farkı altında hareket eden elektron için durum böyle değil. Çünkü bir elektronu devrenin bir ucundan kalkıp hareket ederek devrenin diğer ucuna kadar gittiğini düşünmek çelişkilere yol açıyor. Yani böyle bir hareket yok. Bunun yerine elektronların devre içindeki kolektif bir hareketinden bahsetmek gerekiyor. Ve bu kolektif hareketin hızının sabit olarak kabul edilmesi söz konusu. Bu, aslında "kararlı akım" kabulunden gelen bir şey. Yani devrenin herhangi bir yerinde elektronların birikmesi ya da herhangi başka bir yerinde elektronların seyrelmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. "Kararlı akım" ile anlatılmak istenen bu. Dolayısıyla bunun olabilmesi için sabit bir hızdan bahsetmemiz gerekiyor. Yani yerçekimi örneğinde olduğu gibi potansiyel enerjinin kinetik enerjiye dönüşmesi gibi bir durum yok. Elektronların bu kolektif hareketinin hızına sürüklenme hızı deniyor.

Sonuç olarak bu sebepten ötürü dirençsiz olarak kabul edilen boş telde elektronlar potansiyel enerji kaybetmez.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Sürüklenme Hızı. (12 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 12 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close