Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Ölümden sonra bir varlığımızın olmaması rasyonel bir çıkarım mı? Başka hiçbir şey yok olmazken benliğimizin yok olacağını neye dayanarak söylüyoruz?

Evrene baktığımızda hiçbir varlık yokluğa geçmiyor yalnızca form değiştiriyor. Evrene göz attığımızda her şeyin form değiştirdiğini temel alırsak, öldükten sonra bilincimizin de form değiştireceği çıkarımını yapmak -eğer elimizde başka bir delil yoksa- en mantıklı olan değil mi?
493 görüntülenme
Ölümden sonra bir varlığımızın olmaması rasyonel bir çıkarım mı? Başka hiçbir şey yok olmazken benliğimizin yok olacağını neye dayanarak söylüyoruz?
Ölümden sonra bir varlığımızın olmaması rasyonel bir çıkarım mı? Başka hiçbir şey yok olmazken benliğimizin yok olacağını neye dayanarak söylüyoruz?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Ölüm sonrası fiziksel yapının bütünlüğünü kaybedeceği, kabul etmek durumunda olduğumuz bir realite. Ancak insana ait herşeyin tamamen yok olacağı gibi kesin bir bilimsel çıkarım söz konusu değildir. Günümüzde bilincin kaybolmadigina dair bazı bulgular var elimizde. Varlik yorumunu tasarımcı kabulü üzerinden deklare eden bireylerin guncel bilime daha yakin olmasi gerekir. Aksi takdirde bilime rağmen ölümden sonra yaşam arayışı içindeymiş gibi görünüyorlar. Gözleme deneye dayalı olarak şimdilik bu konu açıklanamaz konumda bütün olarak. Ancak her ihtimalde mutlak düzeyde ölümden sonra yaşam vardır ya da yoktur demek rasyonel düzeyde mümkün değildir. Ölümden sonra yaşam yoktur önermesi de, vardır önermesi de rasyonel anlamda geçersizdir. Zaten bu nedenle ölüm sonrası yaşam bir inanış şeklidir. Ancak bilimsel olarak ölüm s yaşam yoktur demek geçersiz olacağı için ve bilim inanç üzerinden ilerlemedigi için kendini yanlislayan bir hale gelir.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Lüzumsuz Adam
Fizik öğrenicisi

Evet aslında tam olarak böyle. Ölüm bizim form değiştirmemizdir.

Maddi bir şeyi o şey yapan, temel yapı taşlarının bir araya nasıl geldiğidir. Örneğin, karbon atomları bir araya gelerek kömürü oluşturur, ama başka bir şekilde bir araya gelerek elması da oluşturabilir. Buradaki kritik nokta, temel yapı taşlarının bir araya nasıl geldiğidir.

Evrendeki her şey değişim halindedir. Çünkü çevresi ile sürekli etkileşim halindedir. Bir maddi varlığının değişiminin o maddi varlığı oluşturan temel yapı taşlarının bir araya gelişinin değişimi olarak düşünebilirsiniz. Yani mesela atomları birbirinden uzaklaşabilir ya da birbirine yaklaşabilir gibi... işte bu bir araya gelişi bozmaya yönelik birtakım dış etkenler varken, bir araya gelişi olduğu gibi tutmaya yönelik iç etkenler de vardır. Bu ikisi denge halinde ise o maddi varlık varlığına devam eder.

Tüm Reklamları Kapat

Canlılarda bu, örneğin yemek yemektir, eğer yemek yemezsek enerji elde edemeyiz ve enerjimiz olmazsa bizi biz yapan şey yani temel yapı taşlarının bir araya gelişi form değiştirmeye başlar.

İşte benlik dedigimiz şey de bundan başka bir şey olmasa gerek. Her insanın temel yapıtaşları bir araya farklı farklı biçimlerde gelmiştir. Yani mesela beynindeki nöronlar arası bağlantılar farklıdır ya da DNA dizilimleri belli ölçüde farklıdır vb. İşte yukarıda bahsettiğim dış etkilerle iç etkilerin birbirini dengelemesi meselesi bozulduğunda, yok olmaya başlarız. Ama bu bizim temel yapı taşlarımızın yok olduğu anlamına gelmez, sadece onlar farklı bir şekilde bir araya gelirler ve farklı bir şeye dönüşürler hepsi bu...

131 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close