Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

evrim hayata ufak da olsa bir anlam verebilir mi?

hayatın özünde hiçbir anlam olmadığı düşüncesi evrimciler tarafından ufak da olsa yanlışlanabilir mi? özellikle varoluşun özden önce geldiğiyle ilgili olarak özümüzde yaşamak, var olmak, kendi varlığımızı devam ettirme veya daha iyi genlere sahip olma isteği olabilir mi? ve ortada nesnel bir gerçeklik veya anlam olabilir mi?
164 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Hayatın özünde hiçbir anlamın olmadığı, bir yargıdır. Öznel bir yargıdır. Çok insan tarafından kabul edilebilir de, edilmeyebilir de. Ancak bunun gerçekliği konusunda net konuşamayacağımız için yorum olduğunu kabul etmek zorundayız. Yaşam içinde görüyoz ki, anlam bir üst sonuç olarak karşımıza çıkıyor. Nasıl yüksek yapılı canlılar, tek hücrelilerin ortak yaşam için birlikte yaşam - kompleksleşme sürecinin sonucuysa, bilinç nasıl nöronların birlikte çalışmalarının sonucu bir üst sonuç gibi ele alınabiliyorsa (kesinlikle diyemiyoruz tabii ki) anlam da, biyolojik yaşamın, yaşamda kalmanın bir üst yorumu, üst sonucu olabilir. Yani bir anlam arayacaksak, biyolojinin kendisine değil, biyolojinin bizi yaşamda tutmayı zorunlu tutmasının, yaşamda olmanın ve kognitif fonksiyonların bu kadar gelişmiş olması gibi faktörleri ele almamız gerekebilir. Yaşamda kalmak için sürüngen beyinden ibaret görünen canlılar varken prefrontal korteks yapısına sahip varlıklar olarak varoluşu yorumlayacak noktaya gelmiş durumdaysak, bunun da amacı olabilir. Hiçbir amacı olmayacağı yargı olduğu gibi mutlak düzeyde anlamının olacağı da bir yargı olacaktır. Bu tarz durumlarda kişisel yorum temeldir. Çünkü konu daha çok felsefi bir noktaya kaymaktadır. Önemli olan, başka bir yorumu temel almamak, kendi yorumumuzu oluşturabilecek teorik yeterliliği elde etmek olacaktır.

Evrimin YAŞAMDA KAL, ÜRE emrine karşı koyamıyoruz. Bizi ne olduğunu bilmediğimiz canlılık noktasında kalmaya zorlayan bir yasaya tabiiyiz. Üre emrine boyun eğerken, aşık olduğumuzu düşünüp bütün yaşamımızı bu kanuna uygun tasarlıyor ona uygun ölüyoruz. Peki niye.... Onca teorik ideolojik dini felsefi görüşe karşı çıkabilen birey neden bu yasa karşısında uygulayıcı olmayı bu kadar kabul etmiş durumda. Hatta yaşamda kalmanın ve üremenin sonucu olarak çekilen acılar, dertler vs söz konusu iken, bu kadar teslim olmuş durum, biyolojik yapımızın bu kural üzerinden gelişmesiyle alakalı tabii ki ancak insan düşünsel olarak içinde bulunuduğu bütün kuralları enine boyuna analiz ederek yorumlayabilir. İşte bu noktada anlama ulaşmak mümkün zaten.

Tüm Reklamları Kapat

Yaşamda kalmaya mecbur bırakılmış bireyin daha iyi genlere sahip olma gibi bir amacı olabilir mi, bu tür için iyi bir amaç olabilir. Ama birey zaten iyi ya da kötü (bu da bizim tanımımız, büyük ihtimalle geçersiz) gen yapısına zaten sahip oldu doğarken. Bireyin amacı olamaz gibi görünüyor. Bireyin amacı daha teorik daha anlamsalmış gibi görünüyor. Varoluşa anlam yükleme gelişmiş kognitif fonksiyonların bir gereği gibi durmakta. Yoksa hayatta kalmak için bu gelişmişlik biraz fazla görünmekte. Balık avlamak, mevsimsel olumsuz şartlardan korunmak, üremek için başka bir bireyle olmak gibi faaliyetler için daha az gelişmiş bir beyin - zihin de yeterli olurdu.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close