Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Biz canlı mıyız? Bilincimiz canlı mı?

İnsan hafızası harici cihazlara aktarılabiliyor. Eğer aktarılıyorda kopyalamak da mümkün olur. Bilincimiz kopyalanabilirse biz canlı oluyor muyuz? Aslında bilinç hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak, ne olduğumu bilmek istiyorum.
136 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Biyolojik olarak canlılık, tam olarak anlaşılmış, tanımı net kesin olarak yapılabilmiş değil. Canlı olmayan tanımıyla, canlı olan varlık tanımları arasındaki farklara odaklanıyoruz bu yüzden. İnsan da canlı olan varlıklar tanımı içinde ele alınan varlıklar arasında doğal olarak.

Hafızanın dijital ortama aktarılması henüz tam olarak gerçekleştirilebilin bir teknoloji değil. Yapılan çalışmalar büyük olasılıkla bunun gerçekleşeceğini gösteriyor. Ancak bir nöronun diğer 10bin nöron ile etkileşim içinde olması gibi biyolojik komplekslik, ihtiyaç duyulan hafıza gibi teknik sınırlara takılmakta. Şimdilik.

Dijital ortama aktarılan hafıza ya da bilinç, biz mi olacağız, canlılığımızı orada sürdürecek miyiz gibi hem bilimsel hem felsefi sorularla yüzleşeceğiz teknik olarak başardığımız zaman. Teorik olarak, nöronal aktivite nin ve biyolojik yapının bir üst sonucu olarak görülmekte bilinç. Tam olarak tanımlanabilmiş değil tabii ki. Ancak deneyime bağlı, her an plastisite gereği değişen, evrimsel süreçte biyolojik bir bedensel yapıyı hayatta tutmak için elinden geleni yapan bilincin dijital ortamda da yine bireyin kendisi olarak kalacağını düşünmek zor gibi görünmekte. Ayrıca insan bilinçten ibaret değil. Hatta yüzde 95-99 u bilinçdışı oluşturuyor. Sadece konnektom un (beyin bağlantısal bütünselliği - nöronal bağlantı haritası) dijital ortama aktarılması teknik olarak bireyi aktarmak anlamına gelmiyor. Bilinç, canlı biyolojinin, nöronal aktivitenin kompleksliğinin bir üst sonucu gibi görünüyor. Yani bu sistem işlerken oluşan, bütünün sadece bir bölümü. Bütünü oluşturan diğer yapılarla doğrudan etkileşim içinde. Tek başına konnektom, bizim gibi düşünen bir yapay zeka olabilir büyük ihtimalle. Her an gelişen değişen bilimin hangi sorunları aşağını bilemeyiz, her yorum kendi içindeki şartların ürettiği gereklilikleri referans alır. Bunu da gözden kaçırmamak lazım.

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close