Vücudumuz yaşayan bir organizma, ve her canlı gibi biz de enerjiye ihtiyaç duyuyoruz. Vücudumuzdaki reseptörler uyarıldığında beyne bir elektrik sinyali gönderir. Bunu; kendimizi, çevremizi algılama, olan biteni kavrama ve karar verme olarak kullanırız. Bu bizim bilincimizi oluşturur. Bilinç zamanla oluşur.
Son zamanlarda yapılan beyin haritalandırma yöntemleri ile claustrumun hücrelerinin bilincin oluşmasında önemli rol oynadığı ortaya çıksa da, daha tam emin değiliz.
Sonuçta bilinç enerjiye ihtiyaç duyar. Bu enerji de yediğimiz besinlerden sağlanır.
Öldükten sonra, bilinci canlı tutacak enerji olmadığından, elektrik sinyalleri kaybolur. Nöral ağlar arasında ne nöronlar ne de glia hücreleri aktiftir artık. İletişim durur. Bu da tamamen karanlığa gömülmek demektir. Beyin, kendi varlığının farkında olmasına rağmen, öldüğünün yani duracağının farkına bile varamaz. Elektrik sinyalleri kesilir kesilmez, kalan son enerji vücuttaki son hayati organları canlı tutmak için kullanılır.
Bu durum ağır koma durumunda da, gözlenir. Kişinin beyni sadece vücudu hayatta tutmak için çalışır. Çoğu zaman komadan uyanan kişiler, o aralığı hatırlamaz, çünkü o sırada bilinç çalışmamıştır. Yeni anılar kaydedilmemiş ve beyin kendini dışardan gelen uyarıcılara kapatmıştır. Bu da bilinci yani çevreyi ve kendimizi algılama yetisini ortadan kaldırır.
Doğmadan önce bir bilince sahip değilken, yıllar boyunca geliştirdiğimiz bilincin biz öldükten sonra da devam edeceğini düşünmek, insanoğlunun egosundan ibarettir. Bu ego her insanda o kadar yüksektir ki, dinler bu olgu yani ölümden sonra hayat üzerine kurulmuştur.
Sonuç olarak; ölüm anında, vücudumuzun ısısı düşmeden bilincimiz kapanacak. Artık vücuttaki reseptörler çalışmayacak, elektrik sinyalleri duracak ve kapkaranlık bir dünyaya adım atacağız.
Yıllarca edindiğimiz bilgiler, gördüğümüz insanlar, okuduğumuz kitaplar, en gizli sırlarımız, çevremizin en ince ayrıntıları, yaklaşık 1,5 kg ağırlığındaki bu organik çorbanın içinde saklıdır ve hemen çürümeye başlar. Artık bu bilgileri bir daha geri getirmenin bir yolu yoktur.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Beyindeki Elektrik Sinyalleri. (21 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 21 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Beyin - David Eagleman. (21 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 21 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. How Does The Brain Work?. (21 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 21 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı