Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Carl Sagan
Üye
1

Hangi noktadan sonra ışık hızını toplayamıyoruz?

C + C = C diyor einstein ama arabamızın hızı 0.0000001 C olunca ve karşı yönden de aynı hızda araba gelince 2 katı hızı olarak ölçüyoruz hızını ,hangi hız limitinden sonra ışık hızı toplanamıyor ? ve açıklaması nedir ?
616 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Lüzumsuz Adam
Fizik öğrenicisi

Sorunun yanıtı "ne kadarlık bir hataya razıyım?" sorusunun yanıtı ile ilişkili. Yere göre hızı ile hareket eden bir araca zıt yönde hızı ile giden araçtan bakan bir kişi, ilk aracı hızı ile gidiyormuş gibi görür.

(1)

Aynı yönde aynı hız ile hareket söz konusu ise (v1=-v2), olacaktır. Günlük yaşamda da deneyimlediğimiz, aynı yönde aynı hızla giden iki aracın birbirini duruyormuş gibi görmesi örneğinden başka bir şey değildir bu.

Tüm Reklamları Kapat

Einstein'in özel görecelik teorisi bu hız dönüşümünü (1) denklemi yerine şu denklemle verir:

(2)

Burada, c ışık hızıdır. İlk bağıntı Newton mekaniğindeki Galileo dönüşümleri kullanılarak elde edilen bağıntı iken ikinci bağıntı özel görecelikteki Lorentz dönüşümleri kullanılarak elde edilmiştir. İki bağıntı arasındaki farkın, (2) ifadesindeki payda kısmı olduğunu görebiliriz.

Şimdi gelelim soruya. Diyelim ki iki araç da karşılıklı olarak aynı hızla birbirine yaklaşıyor olsun ve her ikisinin de hızı v=ac olsun, yani ışık hızı olan c nin a katı. Burada a elbette 1 den küçük bir sayı, örneğin soru açıklamasında verildiği gibi a=0. 0000001 olabilir. Farklı a değerleri için (1) ve (2) denklemlerinin verdiği sonuçlar aşağıda. Bu basit sonuçları hesap makinası ile elde edebilirsiniz. İkinci kolon sonuçları günlük yaşamda kullandığımız hız dönüşümü iken ((1) denklemi) üçüncü kolon Einstein'in özel görecelik teorisinde ön gördüğü hız dönüşümüdür ((2) denklemi).

Tüm Reklamları Kapat

a

0.0000001 0.0000002c 0.0000002c

0.000001 0.000002c 0.0000002c

0.00001 0.00002c 0.00002c

0.0001 0.0002c 0.0002c

0.001 0.002c 0.002c

0.01 0.02c 0.0199c

0.1 0.2c 0.1980c

0.5 1.0c 0.8c

Tablodan görülen, düşük hızlar için her iki bağıntının da aynı sonucu vermesi (ilk beş satırdaki sonuçlar). Elbette tablodaki sonuçlar elde edilirken çeşitli yuvarlamalar yapıldı, ama tablodaki değerler fikir vermesi açısından iş görecektir. Başta dediğimiz gibi "ne kadar hataya razıyım" sorusunun yanıtı belirleyici ama, ışık hızının %1 i hız ile (v=0.01c) birbirine göre zıt yönde hareket edilen durumda bir miktar fark ortaya çıktığını söyleyebiliriz. v=0.5c ve sonrası için kesinlikle hızlar klasik bağıntı ile toplanamaz, çünkü sonuç ışık hızından büyük çıkmaktadır.

109 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close