Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

çembersel hareket yapan bir cismin hız vektörleri neden yörüngeye teğettir ?

limit kullanarak bir şeyler yapmaya çalıştım ama olmadı çembersel hareket yapan bir cismin hız vektörünün yörüngeye neden teğet olduğunu gösterebilir misiniz ? bunun bir cismi salla ve bırak şeklinde olmayan bir kanıtı vardır umarım
825 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Lüzumsuz Adam
Fizik öğrenicisi

Hız tanımı gereği birim zamandaki yer değiştirmedir. Bir cisim için yer değiştirmeyi ardışık iki konum vektörünün farkını alarak bulabilirsiniz. Çembersel hareket için bu konumlar yarıçap vektörleri olacaktır. Yapmanız gereken şey bir yarıçap vektörü (çember merkezinden başlayıp çember üzerindeki noktada biten vektör) çizmek. Çok küçük bir zaman aralığı sonraki konum vektörü de çizdiğiniz ilk yarıçap vektörünün birazcık dönmüş hali olacaktır. Şimdi bu işi vektör arasındaki farkı çizdiğinizde hız vektörünü elde edeceksiniz, ki bu vektör de çembere teğet olacak. Aslında hız vektörü elde ettiğiniz bu vektörün zaman aralığına bölümü, ama bu işlem sadece vektörün büyüklüğünü değiştireceği için yönü açısından bir şey fark etmeyecektir.

Önemli bir noktayi yeniden hatırlatmak gerekirse, çizdiğiniz ardışık zamanlara ait iki konum vektörü birbirine çok yakın zamanların konum vektörleri olmak zorunda, aksi halde doğru hız vektörünü elde edemezsiniz. Burada da devreye türev kavramı giriyor. Hiz aslında konumum zamana göre türevidir.

Tüm Reklamları Kapat

117 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Türev . (4 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 4 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mert Taşdemir
Matematik Lisans Öğrencisi

, iki boyutlu uzayda bir eğri olsun ve eğrinin denklemi ile parametrize edilsin bu eğrinin hız vektörü ile tanımlanır yani teğet eğrisinin ta kendisidir. Bu eğrinin keyfi bir noktasındaki doğrultu vektörü ile gösterilir yani bu eğriye noktasında teğettir.

Yani tanım gereği hız vektörü herhangi bir eğri için o eğriye teğettir, teğet uzayının bir elemanıdır.

Tüm Reklamları Kapat

359 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Msu Matematik Bölümü Math132 Ders Notu. (16 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 16 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close