Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Fast food yemek söylendiği kadar zararlıysa neden insanlar fast food yemeye devam ediyor?

Fast food yememek gerçekten zor mu?
1,307 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ecem Kaya
Ecem Kaya
95K UP
Bir Evrim Ağacı Üyesi

İlk sebep hızlı yapılmaları , tatlarının güzel olması ve ücret olarak düşük gıdalar olmalarıdır.

Diğer bir nedense beynimizde bizi uyuşturucu vb. maddelere bağımlı kılan bir bölüm vardır ve fast food yiyecekler de Bu bölümü etkiliyor . Daha detaylı bilgi :

Tüm Reklamları Kapat

Amerikada yapılan son araştırmalar, fast food türü yiyeceklerin bağımlılık yarattığına dair bulgular veriyor. Bilim adamları, hamburger, kızarmış patates gibi besinlerin içinde bulunan bazı maddelerin beyinde bağımlılık merkezini tetiklediğini belirtiyor. Beslenme uzmanları da özellikle şekerli, unlu gıdalarla kolalı içeceklerin bağımlılığa yol açtığını doğruluyor.

Şeker böyle yapar Karbonhidratlı (unlu, şekerli) gıdaların çok sık tüketilmesinin bu tip besinleri yeme isteğini körüklediğini anlatan Özbaya göre rafine şekerler denen kek, sütlaç, muhallebi, aşure, baklava türü şekerli gıdaları yedikçe yemek istiyoruz. Aynı şekilde fast fooddaki kompleks karbonhidratlar denilen ekmekler de çok fazla olduğundan yedikçe yeme isteği körükleniyor.

Tüm Reklamları Kapat

Türk Kalp Vakfı Diyet Uzmanı Dr. Sumru Özbay, fast food tarzı beslenmede sıkça tüketilen şekerli-gazlı içecekler için bağımlılıktan söz edilebileceğini belirtti. Kola alıştırır çünkü... Şekerli-gazlı içeceklerin sigara ve uyuşturucu madde bağımlılığıyla aynı kefeye konduğunu savunan Özbay, şunları söyledi:

"Son yapılan araştırmalarda kolalı içeceklerin bağımlılık yaptığı yönünde bulgular var. İçindeki maddelerden birinin kuvvetle bağımlılığa neden olduğu, dolayısıyla gençler arasında en az 2-2.5 litre kola tüketimine yol açtığı belirtiliyor. Ayrıca kolalı içecekler mide bağırsak sistemini yavaşlatır. Mide ve bağırsak sistemini rahatlatmak için sürekli bu içeceklere başvururlar. Dolayısıyla alışkanlık yaparlar." Aynı tür yemekler.. Sürekli aynı yiyecekleri tüketmenin alışkanlık yaptığını söyleyen beslenme uzmanı Prof. Dr. Muaazzez Garibağaoğlu da şöyle konuştu: "

Bağımlılık hep aynı yemeği yemek, içmek onsuz yapamamaktır. Belli bir yiyeceğe tutulmak. Bu illa fast food değil, şeker, tatlı da olabilir. Koladaki kafein de bağımlılık yapar" Bizde hamur işleri...

Psikiyatr Dr. Ayhan Kalyoncu da görüşlerini şöyle dile getirdi: "Yanlış veya zararlı olduğunu bilip de kendimizi yapmaktan alıkoyamadığımız şeyler de bağımlılıktır. Bu kolalı içecekler de olabilir, herhangi başka bir şey de. Bizim ülkemizde yağlı yiyecekler, kebaplar, hamur işlerinden vazgeçilemiyor."

Bu, bedenin normal döngüsü Prof. Dr. Üstün Korugan ise fast food alışkanlığının bağımlılığa girmediği görüşünde... Vücudun bir kısır döngüsü olduğunu belirten ve bunu "Yersiniz acıkırsınız, acıkırsınız yersiniz" diye tarif eden Korugan, "Ancak bu bağımlılık değildir. Vücudun normal işleyişi, savunma mekanizmasıdır" dedi. Fast foodu "Sizi fark etmeden daha çok iştahınızı gıcıklayacak yiyeceklere doğru kaydıran bir program" olarak tanımlayan Korugan, şöyle konuştu: "Kolalı içeceklerde bulunan kafein alışkanlık yaratır. Kafein, insülin salgısını uyararak çok acıktırır."

414 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Milliyet. (29 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 29 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close