Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Girişimler Neden Satılır veya Neden satın alınır ?

Şimdi şöyle bir algı var ; Start up kurulup, gelirip ve güzel bir exit ile satılmalıdır (start up budur!) Fakat Facebook ta bir StartUp (Wp, Insta, Firebase gibi) daha bir çok start up ı satın alarak güçleniyor? Özellikle Türkiye de ben kimsede bu mantığı göremiyorum. Yani starup lar satılmalı mıdır eğer öyle ise facebook neden bu durumda?
291 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlker Tümer
Insaat Muhendisi

Start-up girisimler disardan melek yatirimcilarin dikkatini cekip fon saglayabilirler ise belirli bir sure daha gelismeye devam ederler. Yakalanan basari kendilerine bulduklari kullanici kitlesi yani bir anlamda tuketici ile dogru orantili olarak artar. Startuplar; kurucusu, calisanlari veya yatirimcisina belli bir populeriteye ulasana kadar maalesef herhangi bir kar saglamamakta aksine batik maliyet olusturmaktadir (sunk costs). Calisanlarin ucretleri, ayrilan fonun maliyeti, isin risk primleri ve enflasyon giderlerinin karsilanabilmesi icin karsiliksiz hizmet olarak sunulan her urun aslinda populeritesi ile baska firmalarin reklamlari uzerinden gelir elde edebilirler fakat bunu yapmazlarsa herhangi bir gelir olusmayacagi icin girisimci ve yatirimcilara herhangi bir fayda olusmamis olacaktir. Yakalanan populerite ve alinan reklamlar ile gelir elde etmeye baslayan girisim ortaklari, o gune kadar kazandiklari, uzun vadedeki riskleri ve daha buyuk bir firmanin vermis oldugu teklifi kiyaslayip satma karari alabilirler. Bunun asil nedeni teklif edilen miktarin enflasyon ve ongorulemeyen risklerin olusturacagi etkilerden daha tatli gelmesidir. Ornekle aciklamak gerekirse: Bir eviniz var ve degerlemesi 200.000TL ve siz bu evinizi bir seneligine 1000TL den kiraya verdiginizi dusunurseniz. Bu evin size yil sonunda getirecegi toplam miktarin 12.000TL olacagini soyleyebilirsiniz fakat aslinda durum oyle degildir. Eviniz size enflasyondan oturu aylik olarak suanki degerinin altinda bir gelir getirecektir. %1 olan aylik enflasyon oraniyla hesaplarsak, 2. ay 990, 3. ay 980 ve 12. ay 887TL getiri olacaktir. Yani kira getirimizin bugunki degeri aslinda reel olarak 11.255TL olacaktir. Tabi, deprem, sel, yipranma ve diger her turlu risk primini de degerlendirirsek bu getirinin bugun ki degerinin daha dusuk olabilecegini soyleyebiliriz. Bu sirada, bir firma lokasyondan oturu veya kendisi icin baska statejik olanaklari degerlendirebilecegi bir firsat gormustur ve size 400.000TL karsiligi evinize teklif vermistir. Bu durumda siz yukaridaki verdigim hesaplari yapip bu teklifin daha cazip oldugunu dusunursunuz. Kendinizi bu parayla nasil baska isletmeler kurup, girisimler yapip, paranizi nasil daha iyi katlayabileceginizi dusunurken bulup evinizi satarsiniz.

A man selling a house
A man selling a house
barrettandco
155 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Investopedia. (24 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 24 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close